≫ 

Lov na kopače blaga "Achei" u isto vreme u 5 zemalja: Ukrali su milione i milione evra

Operacija je u Italiji započela 2017. godine pod nazivom "Achei" uz koordinaciju Evropola

  • 1

Italijanska policija uhapsila je 23 osobe u istrazi tužilaštva grada Krotona o ilegalnim arheološkim iskopavanjima u Kalabriji, u koju je, kako kaže ANSA, uključeno 123 osumnjičenih. U pitanju je međunarodna akcija koja je dovela do pretresa u Italiji i drugim evropskim zemljama, uključujući Srbiju, Nemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Italijanski mediji prenose da su uhapšeni deo kriminalne organizacije koja se bavi ilegalnom trgovinom arheološke robe u inostranstvu.

U Kalabriji se ove istrage vode godinama i već su dovele do brojnih hapšenja i oporavka arheološke imovine, čija se vrednost procenjuje na nekoliko miliona evra.

Operacija je započela 2017. godine pod nazivom "Achei" uz koordinaciju Evropola.

Da podsetimo, u Srbiji je čak 13 osoba uhapšeno u međunarodnoj akciji sprovedenoj u saradnji sa nadležnim organima Italije, a sve po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji u saradnji sa Službom za borbu protiv organzovanog kriminala utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je u periodu od 25. decembra 2018. do danas na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila i oduzimala stvari koje predstavljaju kulturna dobra odnosno dobra koja uživaju prethodnu zaštitu Srbije shodno Zakonu o kulturnim dobrima, a koja su u vlasništvu Srbije.

Video: Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, otkriven grob!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    18. novembar 2019 | 13:26

    Nisu ukrali nego iskopali što je od njihovih predaka ostalo,to im sleduje kao potomcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA