≫ 

Australija je opustošena požarima, a leto još nije ni počelo

Iako zvanično u Australiji leta nema do 1. decembra, jaki vetrovi i rekordne temperature već bi mogle i te kako da pogoršaju uslove. Upozorenja u Južnoj Australiji podignuta su na najviši nivo

  • 0
Australija požari Foto: Tanjug/AP

Smrtonosni požari nedeljama haraju Australijom. Temperature su veoma visoke, a jak vetar samo dodatno otežava borbu vatrogasaca. Suša koja je zabeležena, najgora je u proteklih nekoliko decenija. Značajan detalj je i taj da leto zapravo još nije počelo na južnoj hemisferi što dodatno produbljuje strah da že vremenski uslovi da budu još gori.

Više od 100 škola je zatvoreno u Južnoj Australiji pošto katastrofa preti distriktima.

- Bilo koji požar koji izbio biće veoma teško kontrolisan, a kuće nisu građen da izdrže te uslove - rekao je meteorolog Adam Morgan.

Iako zvanično u Australiji leta nema do 1. decembra, jaki vetrovi i rekordne temperature već bi mogle i te kako da pogoršaju uslove. Upozorenja u Južnoj Australiji podignuta su na najviši nivo.

Grad Adelaid koji je novembarski temperaturni rekord oborio 1962. godine (42,7 stepeni Celzijusovih) dostigao u sredu temperaturu od 42 stepena.

Australija požari Foto: Tanjug/AP

Do 2 sata iza ponoći novembarski rekordi već su pali u Nularboru (46,6 stepeni) i Nuriutpa (41,8 stepen).

U Novom Južnom Velsu, koji je dom sa skoro 8 miliona ljudi, požari su već uništili tri puta više zemlje nego vatra tokom cele sezone prošle godine.

Četiri osobe su poginule i hiljade kuća je uništeno. Više od 1.300 vatrogasaca nastavlja da se bori sa plamenom koji je opustošio Kvinslend i Novi Južni Vels.

Veliku štetu pretrpeo je životinjski svet, posebno koale.

Požar Australija Foto: Tanjug/AP

Više od 350 njih je verovatno stradalo u požarima, saopštili su stručnjaci. Snimak spasavanja jedne od njih obišao je svet.

U Sidneju je oko 50 ljudi primljeno na lečenje zbog astme i problema sa disanjem jer je u utorak dim prekrio ovaj grad. Kvalitet vazduha značajno je opao tokom noći.

- Proveravala sam da li su prozori i vrata zatvoreni zato što sam osećala kao da mi je kuća u plamenu. Mnoge moje kolege se žale da ihe peku oči - rekla je jedna stanovnica Sidneja Adel Brajant.

Suša i požari su najčešće posledice australijske klimatske krize. Katastrofe kao što su požari i poplave opustošili su zemljišta i farme, a štete su milionaske. Ova zemlja postaje toplija i sušnija, a kiša je sve manje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA