Turska uhapsila advokata nemačke ambasade u Ankari: Odnosi dve zemlje sve zategnutiji

Broj Turaka koji traže azil porastao od državnog udara 2016. godine

  • 3
Auto-put Beograd - Sarajevo

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Turska je uhapsila turskog advokata koga je angažovala nemačka ambasada u Ankari, izjavio je u sredu nemački diplomata iz ministarstva spoljnih poslova, što je potez usled kojeg bi tenzije između NATO partnera mogle postati još veće, prenosi Rojters.

Odnosi dveju zemalja su zategnuti zbog nemačkih kritika upućenih turskom predsedniku Redžepu Taijipu Erdoganu, zbog toga kako se razračunao sa protivnicima posle neuspelog puča 2016. godine i vojne ofanzive Turske prošlog meseca protiv kurdske milicije u Siriji.

- Intenzivno pokušavamo da otkrijemo o kojim se optužbama radi i da mu se ukine pritvor - rekao je neimenovani nemački zvaničnik, ocenjujući da je pritvor "neshvatljiv", preneo je sinoć Rojters.

Advokat je uhapšen sredinom septembra, rekao je zvaničnik.

Nemačka je advokata angažovala za pribavljanje dokumenata koji se odnose na turske državljane koji su zatražili azil u Nemačkoj, javili su nemački mediji.

Broj Turaka koji traže azil u Nemačkoj porastao je od neuspelog državnog udara 2016. za koji Erdogan tvrdi da su planirali pristalice sveštenika Fetulaha Gulena iz SAD.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    21. novembar 2019 | 09:32

    Jesi diktator a za ovo svaka ti cast sa spijunima samo ostro koliko su nemci uporni ali samo nemci da turke prime u evropu pa da ih terorisu kako oni hoce ovako mogu samo da sanjaju.

  • Putin R.S

    21. novembar 2019 | 08:45

    Samo ostro sa zapadnim zlotvorima.

  • Laki

    21. novembar 2019 | 10:06

    Ovaj bi i rođenog Ćaću uhapsio. Čovek stvarno nema granica . Pohapsio je pola Turske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA