≫ 

Sveštenik krišom ulazio u spavaonice dece i zlostavljao ih: Crkva ga opet poslala da "brine" o njima

Godinama je red Salezijanaca, kojem sveštenik pripada, prikrivao njegovo seksualno zlostavljanje dece, premeštajući ga s jednog mesta na drugo

  • 1
Luk Deft Printskrin: Youtube/CNN

Katolički red poslao je sveštenika pedofila, za kojeg je znao da je osuđen za zlostavljanje dece, u afričke zemlje da radi s porodicama i decom, otkrila je istraga CNN-a.

Sveštenik Luk Delft optužen je da je za vreme svoje službe u Karitasu, vodećem katoličkom dobrotvornom udruženju, u Srednjoafričkoj Republici seksualno zlostavljao najmanje dva dečaka.

50-godišnji sveštenik iz Belgije pripada redu Salezijanaca ili Družbe svetog Franje Saleškog, rimokatoličkom crkvenom redu kojem je glavna misija hrišćansko odgajanje adolescenata i mladih. Delft je smenjen sa svog položaja tek nakon što je CNN njegovim nadređenima otkrio nove optužbe, prenosi Index.hr.

Godinama je red Salezijanaca prikrivao seksualno zlostavljanje sveštenika Delfta, piše CNN, premeštajući ga s jednog mesta na drugo. Uprkos optužbama i osudi za seksualno zlostavljanje, bilo mu je dopušteno da i dalje radi s decom.

Alban Alain, koji sada ima 17 godina, i njegova porodica izjavili su za CNN da je Delft više puta seksualno zlostavljao tinejdžera kada ga je pre četiri godine sreo u kampu za raseljene stanovnike u Kaga-Bandorou.

Kada je novinarka CNN upitala sveštenika Delfta ima li šta reći o optužbama za seksualno zlostavljanje, on je samo odgovorio da nema.

- Ali vi ste sveštenik, predstavnik Boga. Deca vas optužuju da ste ih seksualno zlostavljali, a vi na to nemate ništa reći, ništa u svoju obranu? - upitala ga je novinarka.

- Ne, nemam - odgovorio je Delft.

Zlostavljao je decu u Belgiji

No, to nije prvi put da je Delft optužen za zlostavljanje mladih dečaka. Naime, već je ranije optužen za takve zločine, a Salezijanci su toga bili svesni kada su ga poslali u Srednjoafričku Republiku. Delft je zlostavljao najmanje dva dečaka, jednog od 12 godina, a drugog od 13 godina, dok je 2001. radio kao nadglednik u salezijanskom internatu Don Bosco Sint-Denijs-Vestrem, koji se nalazi u belgijskom gradu Gentu.

Delft je tada imao 31 godinu, a zadatak mu je bio da pazi na decu. Umesto toga, ulazio je tokom noći u njihove spavaonice i zlostavljao ih.

Video: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA