Ubistvo novinarke šokiralo svet: Ko je biznismen koji je uhapšen na jahti, pa pušten uz kauciju?

Feneč je uhapšen na svojoj jahti u sredu ujutru, a on je još jedna u nizu osoba koja se dovodi u vezu sa ubistvom koje je šokiralo planetu

  • 0
Ubistvo, novinarka, Malta, Yorgen Fenech, Daphne Caruana Galizia Foto: Tanjug/AP

Poznati malteški biznismen Jorgen Feneč uhapšen je u sredu u vezi sa istragom o ubistvu novinarke Dafne Karune Galicije. Biznismen je u četvrtak pušten iz pritvora uz kauciju, ali će on i dalje da bude pod prismotrom.

Feneč je uhapšen na svojoj jahti u sredu ujutru, a on je još jedna u nizu osoba koja se dovodi u vezu sa ubistvom koje je šokiralo planetu.

Malteška novinarke je ubijena u oktobru prošle godine automobil-bombom.

Jorgen Feneč je direktor lokalne firme "Tumas Grup". Priveden je zbog ispitivanja, ali kako su naveli iz kancelarije premijera, nikakva optužnica nije podignuta.

Feneč je direktor i jedan od osnivača firme koja je osvojila veliku energetsku koncesiju 2013. godine od države kako bi izgradila gasnu elektranu na ostrvu.

Dafne Karuana Galicija, Malta Foto: Tanjug / AP

Rojters je preneo da je Feneč uhapšen na jahti u Sredozemnom moru. Jahta je napustila luku Potomaso, osam kilometara dalje od Valete, malo pred zoru. Policija se brzo ukrcala na plovilo i primorala ga da se vrati u luku.

Njegovo hapšenje usledilo je dan nakon što je vlada saopštila da će pomilovati osumnjičenog posrednika u ubistvu ako on imenuje onog ko je "mozak operacije".

Veruje se da je taj posrednik povezao osobu osumnjičenu za ubistvo novinarke, muškarce optužene za izvršenje ubistva, kao i one koji su pomogli u nabavci eksplozivne naprave koja je korišćena.

Kabinet premijera saopštio je da je taj muškarav pokazao volju i da je nakon nekog vremena ispitivanja počeo da sarađuje, ali da je prvo tražio obećanje o pomilovanju za sve slučajeve u koje je možda umešan.

Taj muškarac je takođe i potpisao papir na kom se navodi "da je dao sve informacije i dokaze koje je imao, te da mu je obećao pomilovanje predsednika".

Dafne Karuna Galicija je bila dobro poznata novinarka koja je vodila blog gde je pisala o korupciji. Ubijena je u blizini Valete u oktorbu 2017. godine automobilom bombom.

Za ubistvo su već optužena trojica muškaraca. Dvojica od njih su braća i sumnja se da su oni aktivirali bombu. Suđenje još nije počelo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA