Britanija odbila da vrati Mauricijusus ostrva uprkos naredbi UN: "Kolonijalni okupator"

Generalna skupština UN je u maju odlučila da Velika Britanija treba do 22. novembra da Mauricijusu vrati ostra Čagos, ali ona to nije učinila, piše Skaj njuz

  • 9
Ostva Čagos Printscreen/Youtube/Robert Midgley

Britanija je odbila da vrati Mauricijusu kontrolu nad udaljenim nizom ostrva u Indijskom okeanu.

Generalna skupština UN je u maju odlučila da Velika Britanija treba do 22. novembra da Mauricijusu vrati ostra Čagos, ali ona to nije učinila, piše Skaj njuz.

U neobaveznom grasanju u Generalnoj skuptini UN, 116 država bilo je za vraćanje ostrva Mauricijusu, a samo šest protiv. Čak 56 zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, ostalo je suzdržano.

S obzirom na to da je prošlo šestomesečno razdoblje u kom je Britanija trebalo da vrati ostrva, Pravind Jugnaut, premijer Mauricijusa, izjavio je da je Velika Britanija od sada ilegalni kolonijalni okupator.

Mauricijus tvrdi da je 1965. bio prisiljen da preda ostva u Indijskom okeanu u zamenu za nezavisnost, ali Britanija uprkos tome ne priznaje zahtev Mauricijusa za suverenitet.

Smatra da ima pravo da zadrži vlast nad ostrrvima od kojih je jedno sedište američke vojne baze. Da bi izgradila bazu, Britanija je između 1968. i 1974. godine proterala hiljade tadašnjih stanovnika ostrva iz svojih domova.

Iz te baze poslati su američki avioni koji su bombardovali Avganistan i Irak.

Baza je navodno korišćena i kao "crno mesto" gde je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam. Zakup za bazu je 2016. produžen sve do 2036. godine.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    22. novembar 2019 | 13:45

    PEGAVCI RADE UVEK NA ,DEMOKRATSKI,NACIN A PONEKAD SAMO IZVRSE GENOCID NAD NEKIM NARODOM !!!

  • Miki

    22. novembar 2019 | 14:14

    Ajd sad nek stisnu petlju u UN pa nek im udare sankcije!!!

  • Раднаскела

    22. novembar 2019 | 19:49

    Зар Енглези?! Немогуће!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA