≫ 

Rendgenski snimci slomljenih kostiju zlostavljanih žena: Na svakom može da bude bilo koja od nas

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Bolnica u Milanu izložila je tim povodom rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć

  • 24
Nasilje nad ženama Foto: Profimedia

Rendgenski snimci slomljenih kostiju zlostavljanih žena glasnije su od reči. Posebno zbog toga što one retko progovaraju o proživljenom nasilju.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Bolnica u Milanu izložila je tim povodom rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć.

Izložba u bolnici San Karlo Boromeo ideja je hirurga na traumatologiji Marije Gracije Vantadori (59) koja je želela da prikaže surovu stvarnost svega čemu je svedočila u 26 godina rada.

"Nisam htela krvavu izložbu"

Iako žene u bolnici pristužu krvave, s posekotinama i ranama, spaljene ili im je bačena kiselina u lice, Vantadori se odlučila za "čišće" snimke rendgenskih zraka smatrajući ih snažnijima.

- Nisam htela krvavu izložbu, već da pokažem nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno. Dobra stvar u vezi sa rendgenskim snimcima je što smo sve u osnovi jednake. Naše kosti su jednake. Na svakom snimku može da bude bilo koja žena - rekla je ona za AFP.

U Italiji su prošle godine ubijene 142 žene, sve su žrtve porodičnog nasilja. Broj žrtvi je povećan za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures.

Čak 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u poslednjih pet godina, pokazuju podaci italijanske statističke agencije Instat.

Nasilje nad ženama Snimak na kom se vidi nož; Foto: Profimedia

Broj žrtava veći, ali žene ćute

Stručnjaci kažu da su te brojke nepotpune zato što se žene boje da progovore, delom zbog toga što ih je strah da napuste svoje domove i decu.

U predvorju bolnice su desetine rendgenskih snimaka slomljenih noseva, povređenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkolenica ili rebara uz koje se nalaze ispovesti anonimnih žena.

Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid i udario je 43 puta.

- Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom bih bila mrtva - rekla je.

Na jednom od najstrašnijih snimaka vidi se dugačak mesarski nož zabijen u grudni koš. Žena je čudom preživela, rekla je Vantadori koja svoju ulogu promatra mnogo šire od ušivanja pacijentkinja.

- Moj posao je da to sprečim - rekla je Vantadori upirući prstom u rendgenski snimak s nožem.

Bolnica pruža sveobuhvatnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja kroz centar za žene koji nudi psihološku poršku i socijalne usluge, uključujući pravnu pomoć.

Centar je ove godine pratio 322 žene, od čega 40 odsto van Italije, zbog čega im je potrebna pomoć posrednika, rekla je direktorka Centra za žene Pavanhe Hasebi.

Najvažnije je, kaže Hasebi, da žene znaju za to mesto. U Italiji su od 2017. postojala 253 takva centra za pomoć, objavio je Instat.

Nasilje nad ženama Foto: Profimedia

Nasilje pogađa sve žene

Iako je svest o nasilju porasla, fenomen je još uvek prisutan, nezavisno od društvenog položaja, rasi ili socioekonomskom statusu žene, upozorila je Vantadori.

Italijanska parlamentarka Lusija Anibali započela je svoju politiku karijeru nakon što su joj 2013. godine dvojica nasilnika, koje je poslao njen bivši dečko, kiselinom spalila lice.

Javni bes zbog nasilja nad ženama najvidljiviji je u Francuskoj, a predsednik Emanuel Makron obećao je nove mere u borbi protiv toga.

AFP procenjuje da je najmanje 115 žena u Francuskoj ove godine.

U subotu su hiljade ljudi, većinom žena, protestovale u Rimu protiv rodno ugnjetavanog nasilja. Mnogi su na transparentima tražili pravdu za Mimo, čileansku uličnu umetnicu. Policija ju je ubila u oktobru u Santjagu.

U Parizu se više od 49.000 ljudi pridružilo protestima, procenjuje nezavisna agencija Occurrence.

U 2017. je ubijeno 87.000 žena širom sveta, procenuju Ujedinjene nacije. Više od polovina žrtve su vlastitih supruga, parnera ili svoje porodice.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

Video: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istraživanje

    25. novembar 2019 | 14:11

    Kažu, da u od ukupnog nasilja zene trpe 13% a muskarci cak 87%.... I ako zene prijave 98% slucajeva, a muškarci samo 2 % Nažalost zene su te koje ucenjuju zbog dece porodicu.. Zakon olako deli nemoralnim zenama decu, kriju se iza prava.. Zakona.. Muževi su samo davaoci sper. e.. Po njima.. STOP NASILJU NAD ŽENAMA, STOP UNISTAVANJU MUŠKARACA I UZIMANJA DJECE OD NJIH.

  • Boban

    25. novembar 2019 | 14:02

    Mnogo je veći broj zena, koje svoje muzeve zlostavljaju psihički. Takva vrsta zlostavljanja je mnogo bolnija i dugitrajnija, a protiv toga niko ništa ne preuzima. Najjači adut su im deca, i na osnovu toga rade šta hoće.

  • ZLOSTAVLJEN

    25. novembar 2019 | 13:25

    MOLIM VAS A ŠTAJE SA ZLOSTAVLJENIM MUŠKARCIMA....ZAŠTO SE ĆUTI O TOME I ŽENE ZNAJU BITI MONSTRUMI..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA