≫ 

Kako je ubistvo novinarke dovelo do ostavke premijera Malte? Narod na nogama traži pravdu

Pljušte ostavke zbog ubistva novinarke, koja je nastradala dok je istraživala korupciju među biznismenima i političkom elitom

  • 1
Joseph Muscat, premijer Malte Malta Foto: Tanjug/AP

Premijer Malte Džozef Muskat objavio je na nacionalnoj televiziji da će podneti ostavku u januaru, zbog krize koja je nastala nakon ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Muskat je izjavio da će pitati vladajuću Laburističku partiju da 12. januara započne izbor njegovog naslednika, piše BBC.

Joseph Muscat, premijer Malte Malta Premijer podnosi ostavku u januaru Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su zahtevali njegovu momentalnu ostavku zbog istrage smrti Dafne Karuana Galicije.

Istraživačka novinarka ubijena je 2017. godine u eksploziji bombe na automobilu dok je istraživala korupciju među malteškim biznismenima i političkom elitom.

Biznismen, koji je navodno povezan sa vladinim zvaničnicima, u subotu je optužen za saučesništvo u ubistvu.

Dafne Karuana Galicija, Malta Dafne je ubijena ispred svoje kuće Foto: Tanjug / AP

Objašnjavajući svoju odluku za podnošenje ostavke, Muskat je govorio o načinu na koji se vodi istraga o ubistvu.

- Neke su odluke bile dobre, dok su druge mogle biti donesene bolje. Sva odgovornost koju sam morao da preuzmem sigurno se ne može uporediti sa bolom koji trpi porodica žrtve - rekao je premijer.

Kada će Muskat tačno da se povuče?

Muskat je rekao da će se kao lider partije povući 12. januara, a kao premijer podneće ostavku "u danima nakon toga".

Muskat je bio na vlasti šest godina, odneo pobedu na dva izbora u vremenu prosperiteta i socijalnih reformi u najmanjoj državi članici EU.

Malta, ubijena novinarka Daphne Caruana Galizia Demonstranti na ulicama grada traže ostavku premijera Foto: Tanjug/AP

- Malta treba da započne novo poglavlje i samo ja mogu da dam signal - rekao je premijer.

Odluku o podnošenju ostavke doneo je nakon četvoročasovnog sastanka sa parlamentarnom grupom Laburista, tokom kojeg je "dobio svu podršku za odluke koje će doneti".

Zašto protestanti traže njegovu ostavku?

Masa protestanata okupila se ranije u prestonici Valeta, zahtevajući momentalnu ostavku premijera. Stotine fotografija na kojima su premijerov bivši šef osoblja Kit Šembri i Melvin Teum, navodni posrednik u ubistvu novinarke, bile su prikovani za kapije zgrade.

Malta protest ubistvo novinarke Fotografija na kojoj piše "Ti si sledeći, Džozef" i sa precrtanim političarima koji su podneli ostavke Foto: Tanjug/AP

Nezadovoljstvo zbog toga kako se premijer nosi sa krizom poraslo je ovog vikenda, kada je biznismen Jorgen Feneč optužen za saučesništvo u ubistvu, što on negira.

Feneč je prošle godine identifikovan kao vlasnik misteriozne firme koja je registrovana u Dubaiju, "17 Black", a koja se navodi u Panama pejpers - masovno curenje dokumenata iz ofšore advokatske firme 2016. godine.

Yorgen Fenech Jorgen Feneč Feneč je uhapšen zbog ubistva Foto: Tanjug/AP

Tamo se nalaze optužbe da je "17 Black" planirao tajne isplate kompanijama koje su osnovali Šembri i ministar turizma Konrad Mizi.

Obojica su podneli ostavke prošle nedelje, ali su negirali da su uradili bilo šta loše, dok je Mizi opovrgao da je imao bilo kakve poslovne veze sa Fenečom.

Još trojica muškaraca su u pritvoru i optužena su za ubistvo Karuana Galicije.

Yorgen Fenech Jorgen Feneč Feneć tvrdi da nije kriv Foto: Tanjug/AP

Porodica žrtve rekla je da je premijer kompromitovan i treba da podnese ostavku jer nije uspeo u prethodne dve godine da preduzme akcije koje će očistititi politiku na Malti.

Kako je rekla porodica, dok god je on na mestu premijera, potpuna istraga smrti novinarke neće biti moguća.

I ministar ekonomije Kris Kardona, kojeg je policija ispitivala u vezi sa ubistvom, suspendovan je u utorak ali je u nedelju vraćen na posao. Negira bilo kakav zločin.

Istraga ubistva novinarke

Trojica muškaraca - braća Alfred i Džordž Deđorđo i njihov prijatelj Vinsent Muskat, svi u '50-im godinama - optuženi su da su aktivirali bombu koja je ubila Karuanu Galicju u blizini njenog doma u oktobru 2017. godine.

Oni su uhapšeni u decembru iste godine i izjavili su da nisu krivi.

Malta, ubijena novinarka Daphne Caruana Galizia Foto: Tanjug/AP

Vinsent Muskat je kasnije rekao policiji da je bomba postavljena na automobil novinarke dok je bio parkiran ispred zgrade u kojoj je živela. Za ubistvo su dobili 150.000 evra, preneo je Rojters.

Novinarka je redovno na svom blogu objavljivala optužbe za korupciju i u različitim prilikama ciljala članove Muskatove vlade, uključujući Šembrija.

Video: Izbacivač prebio Poljaka ispred noćnog kluba na Malti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    2. decembar 2019 | 11:40

    Previse je dala sebi slobode obicno se to tako zavrsava kod nas ih jos zovu BOS ove sto pljackaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA