≫ 

Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

Aušvic je najozloglašeniji logor. Nalazi se nedaleko od Krakova u Poljskoj i u njemu je tokom Drugog svetskog rata ubijeno 1,1 milion ljudi

  • 7

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas Aušvic. Ovo je prvi put da Merkelova ide u posetu ozloglašenom koncentracionom logoru u Poljskoj.

Procenjuje se da su nacisti ubili 1,1 milion ljudi ulogoru Aušvic-Birkenau, a većina njih bili su Jevreji. Tokom Holokausta ubijeno je više od šest miliona Jevreja.

Merkelova će učestvovati na ceremoniji zajedno sa preživelima iz logora i poljskim premijerom Mateusom Moravickim u susret obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja logora.

Inače, poseta Merkelove logoru dolazi u trenutku kada se u Nemačkoj sve češće čuju antisemitski stavovi.

Pre manje od dva meseca, 40-godišnja žena i 20-godišnji muškarac ubijeni su nedaleko od sinagoge na istoku Nemačke. Napadač (27) priznao je da je imao desničarske i antisemističke motive.

Angela Merkel, Aušvic Foto: Tanjug/AP

Zašto Merkelova ide baš sad?

Za obeležavanje 75. godišnjice od oslobađanja Aušvica planirani su mnogi događaji. Sovjetske trupe oslobodile su koncentracioni kamp 27. januara 1945. godine.

Ipak, Merkelova je odlučila da ide baš sad. Pozvana je da pristutvuje obeležavanju 10. godišnjice Fondacije Aušvic-Birkenau, grupe koja pokušava da sačuva logor kao spomen i upozorenje za buduće generacije.

Održan je minut ćutanja na takozvanom Zidu smrti, gde su zatvorenici likvidirani u logoru, a Merkelova je položila venac u logoru Birkenau.

Angela Merkel, Aušvic Foto: Tanjug/AP

- Pomozite nam da upozorimo čovečanstvo. Ne dozvolite da istorija postale zaglušujuća tišina. Sačuvajte sećanje - navodi se na sajtu fondacije.

Aušvic Foto: Tanjug/AP

Iako je Merkelova bila u drugim logorima, kao što su Dahau i Buhenvald u Nemačkoj, ovo je kancelarkina prva poseta najozloglašenijem logoru koji se nalazi kod poljskog grada Krakov.

Raniji nemački kancelari išli su u ovaj logor, Helut Šmit 1977, Helmut Kol 1989. i 1995, ali ovo će biti prva poseta kancelara Nemačke u poslednje 24 godine i mnogi smatraju da je veoma simbolična.

Zvanični podaci u Nemačkoj pokazali su da je u Nemačkoj prošle godine učinjeno 1.646 zločina iz mržnje protiv Jevreja. To je rast od 10 odsto u odnosu na godinu pre.

Fizički napadi na Jevreje u Nemačkoj takođe su u porastu za isti taj period. Dogodila su se 62 napada u 2018, a 37 u 2017. godini.

Nemačka javnost veruje da je Merkelova odlučila da se poseta Aušvicu dogodi baš sad u slučaju ako bude morala da svoju fotelju napusti pre nego što je planirano. Ranije je izjavljivala da se neće ponovo kandidovati na izborima 2021. godine.

Takođe, dodatno je i to što postoji strah da bi vladajuća koalicija mogla da se sruši.

Video: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    6. decembar 2019 | 11:48

    Prodaje oružje Izraelu pa mora!

  • Bakica

    6. decembar 2019 | 14:00

    Neka je Vučić pozove da poseti Jasenovac pa da okaje sve svoje grehe, tako će mirnije uživati u penziji.

  • Šta

    6. decembar 2019 | 13:47

    Na ovo sve kaže takozvani vožd???!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA