≫ 

Grčka proteruje ambasadora Libije: Zbog sporazuma sa Turskom, diplomata ima 72 sata da ode iz Atine

Sporazum između Ankare i Tripolija mogao bi da zakomlikuje sporove Ankare u vezi sa eksploatacijom energenata na Mediteranu sa zemljama kao što su Grčka, koje taj potez doživljavaju kao kršenje suverenih prava

  • 0
Grčka, Turska, Libija

Foto: Shutterstock, Pixabay

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita.

Mohamed Junis AB Menfi ima 72 sata da napusti zemlju, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas na konferenciji za novinare jutros.

Dendijas je nazvao tursko-libijski sporazum "kršenjem međunarodnog prava".

Taj sporazum između Ankare i Tripolija mogao bi da zakomlikuje sporove Ankare u vezi sa eksploatacijom energenata na Mediteranu sa zemljama kao što su Grčka, koje taj potez doživljavaju kao kršenje suverenih prava.

Grčka i Turska se spore zbog nekoliko problema i to traje decenijama. Problemi se odnose od minerala u Egejskom moru, pa sve do podele Kipra.

Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije još nekolicine zemalja. Jedna od njih je i Egipat. Kairo je sporazum nazvao "ilegalnim", a isto to je učinio i Kipar.

Sporazum su potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i premijer Libije Fajez al Saraj u Istanbulu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA