Svi čudni susreti Trampa i Makrona: Od bizarnog rukovanja i skidanja peruti do poljupca i ogovaranja

Iako je Tramp prilikom prvog susreta sa Makronom pre 3 godine rekao da ima "odličnu vezu" sa Makronom, nakon ogovaranja u Londonu više ne misli tako

  • 2
Donald Tramp Emanuel Makron NATO samit London Foto: Tanjug/AP

Otkako su se pre tri godine dvojica lidera prvi put susrela, odnosi američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona polako su se pogoršavali.

Tramp, koji je jednom rekao da ima "odličnu vezu" sa Makronom, u utorak je na NATO samitu Londonu rekao novinarima da su komentari francuskog predsednika "veoma uvredljivi".

Ovo se odnosilo na intervju koji je Makron pre mesec dana dao za Ekonomist, u kojem je rekao da se NATO suočava sa "moždanom smrću", tvrdeći da je SAD povukla trupe iz Sirije, a da se pre toga nije konsultovala sa saveznicima.

Donald Tramp Emanuel Makron NATO samit London Foto: Tanjug/AP

Napetost između dva svetska lidera ukazuje na dramatično pogoršanje otkad su imali neobično dugo rukovanje, a Tramp je očistio perut sa Makronovog ramena pre nego što su se fotografisali.

Evo kako se veza između njih dvojice razvijala od susreta u 2017. godini:

25. maj 2017.

Prilikom njihovog prvog susreta u Briselu pre NATO samita, ubrzo nakon što je Makron izabran za predsednika, dvojica lidera imala su neprijatno dugo rukovanje, pre nego što je Tramp prvi povukao ruku.

U to vreme spekulisalo se da je Tramp podražavao Makronovu protivnicu Marin Le Pen na predsedničkim izborima, za koju je rekao da ima oštriji stav prema granicama.

Istog dana, dogodila se još jedna neprijatna situacija, kada je Makron izabrao da prvo pozdravi nemačku kancelarku Angelu Merkel, a Tramp je ostao "praznih ruku".

Makron je nekoliko dana kasnije rekao da je gledao snimke pozdravljanja sa Trampom, kako bi se pripremio za njihov prvi susret.

13. jul 2017.

Tramp je, u još jednom neprijatnom događaju, rekao Makronovoj supruzi Brižit da je u "tako dobroj formi", pre proslave Pada Bastilje u Francuskoj. Nakon što je to ponovio i Makronu, okrenuo se ka prvoj dami Francuske i nazvao je "lepoticom".

Brižit Makron (64) je 25 godina starija od Makrona, a skoro ista razlika u godinama je i između Donalda Trampa i njegove supruge Melanije.

Melanija i Donald Tramp, Brižit i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Sledećeg dana, Tramp se rukovao sa Makronom čak 25 sekundi, a u jednom trenutku istovremeno se rukovao i sa Makronom i Brižit.

Govoreći o ovoj poseti za Njujork tajms, Tramp je rekao da ima "odličnu vezu" sa Makronom.

- On je super momak. Pametan, jak. Voli da drži moju ruku - rekao je Tramp.

12. decembar 2017.

Nakon Trampovog povlačenja iz Pariskog sporazuma, predsednik nije pozvan na sastanak o klimatskim promenama u Parizu sa svetskim liderima. U to vreme je Makron, koji je u poslednjih nekoliko godina oštro kritikovao Trampova uverenja o klimatskim promenama, takođe podsticao američke naučnike da se presele u Francusku.

Makron je rekao da će Francuska "biti tu da zameni" američko finansiranje istraživanja klime. To je nazvao "Učinimo našu planetu ponovo velikom", aludirajući na Trampov slogan iz kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

24. april 2018.

Tokom prve službene posete Makrona SAD, Tramp je rekao da je sklonio malo peruti sa ramena francuskog predsednika pre slikanja, jer Makron "treba da bude savršen".

- Velika je čast imati ga ovde. Mi imamo veoma specijalnu vezu. U stvari, skinuću ovaj mali deo peruti - mali komad. Moramo ga učiniti savršenim. On je savršen - rekao je Tramp u Beloj kući.

Kasnije tog dana, rukovanje je preraslo u zagrljaj, a Tramp je poljubio Makrona u obraz, govoreći: "Mnogo mi se sviđa".

makron, tramp, sad, amerika, francuska Foto: Tanjug/AP

7. jun 2018.

Na sastanku grupe G7 Makron je zapretio da će isključiti Trampa od ostalih učesnika u zajedničkoj deklaraciji o jedinstvu.

Makron je takođe tvitnuo da ne odobrava Trampove carine na evropsku robu uoči samita.

- Američkom predsedniku možda ne smeta da bude izolovan, ali ni mi nemamo ništa protiv potpisivanja sporazuma sa šest zemalja ukoliko treba - napisao je Makron na Tviteru.

- Budući da ovih šest zemalja predstavljaju vrednosti, oni predstavljaju ekonomsko tržište koje iza sebe ima težinu istorije i koje je sada istinska međunarodna sila - nastavio je. Kao odgovor, Tramp je tvrdio da su Makron i kanadski premijer Džastin Trudo uveli ogromne tarife na američku robu.

13. novembar 2018.

Nakon što je Makron predložio da Evropa ojača sopstvene vojne kapacitete, Tramp je napao Francusku.

- Oni su u Parizu počeli da uče nemački jezik pre nego što su se SAD pojavile i oslobodile Francusku od strane Nemačke tokom Drugog svetskog rata - napisao je Tramp.

Makron je u svom govoru rekao da Evropa ne treba više da se oslanja na SAD i njenu vojnu odbranu i pozvao na hitnu novu bezbednosnu politiku zbog rastućeg nacionalizma i ekstremizma.

Tramp je Makronom komentar nazvao "uvredljivim".

12. jun 2019.

Makron je objavio da će poslati novo "drvo prijateljstva" Trampu da ga posadi ispred Bele kuće nakon što je prvo uvenulo, sedmicu nakon što je ohrabrio SAD da se bore za slobodu drugih.

Drvo je doneto iz šume u Francuskoj, gde je oko 2.000 američkih vojnika umrlo tokom Prvog svetskog rata.

Nedelju pre nego što je rekao da će da pošalje novo drvo, Makron i Tramp bili su na obeležavanju Dana D u Francuskoj.

- Sjedinjene Države su najveće kada se bore za slobodu drugih. Sjedinjene Države su najveće kada pokažu svoju odanost - rekao je Makron u govoru na komemoraciji.

3. decembar 2019.

Na marginama NATO samita u Londonu pre nekoliko dana, Tramp je rekao da je Makron dao "veoma odvratnu izjavu" kada je rekao da je NATO doživeo "moždanu smrt".

Da podsetimo, Makron je pre mesec dana u intervjuu za Ekonomist rekao da se NATO suočava sa "moždanom smrću", tvrdeći da je SAD povukla trupe iz Sirije, a da se pre toga nije konsultovala sa saveznicima.

Donald Tramp Emanuel Makron NATO samit London Foto: Tanjug/AP

Tramp je taj komentar nazvao "veoma uvredljivim" za ostalih 28 članica Alijanse, a onda je rekao da francuska ekonomija pati i podsetio je na proteste "žutih prsluka" u Francuskoj, koji traju godinu dana a usmereni su protiv Makronove ekonomske politike.

SAD su takođe pretile da će uvesti tarife na francuski sir, šampanjac, šminku i torbe nakon što je Francuska počela da oporezuje američke digitalne kompanije kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk.

Kasnije tog dana Makron je, zajedno sa premijerima Kanade i Velike Britanije Džastinom Trudoom i Borisom Džonsonom, snimljen kako ogovara Trampa i njegov običaj kašnjenja.

Trampa je to naljutilo, zbog čega je ranije otišao sa samita.

Jedva čekamo da vidimo kako će proći njihov sledeći susret.

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    6. decembar 2019 | 20:48

    Posle Trampa kada on ode priblizavamo se 3 svetskom ratu,SAD moze da zahvali Trampu sto Ameri nisu sve izgubili u Siriji u suprotnom da je Kilntonka pobedila Ameri danas nebi imali nijedno naftno polje u Siriji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA