Policija presudila ubicama devojke: Silovatelje likvidirali na mestu zločina, građani slave

Silovanje i ubistvo veterinarke Prijanke Redi diglo je Indiju na noge. Iako je policija ispričala zvaničnu verziju po kojoj mnogi opravdavaju likvidaciju osumnjičenih, neki misle da je to bila "vansudska presuda"

  • 12
Indija, silovanje i ubistvo Foto: Tanjug/AP

Indijska policija ubila je jutros četvoricu muškaraca osumnjičenih za silovanje i ubistvo mlade veterinarke Prijanka Redi u Hajderabadu prošle nedelje. Muškarci su uhapšeni, a potom u jutarnjim satima danas odvedeni na mesto zločina. Ubijeni su kada su pokušali da od policajaca uzmu oružje i pobegnu, piše BBC. Slučaj silovanja i ubistva samo je jedan u nizu i on dovodi do samo jednog zaključka - žene u Indiji nisu bezbedne.

Ipak, aktivisti za ljudska prava i organizacije kao što je Amnesti internešenal su pozvale na istragu i tvrde da je moguće da se radi o "vansudskoj presudi".

- Vansudska ubistva nisu rešenje za prevenciju silovanja - rekao je izvršni direktor Amnesti internešenala za Indiju Avinaš Kumar.

Telo devojke (27) nađeno je prošle nedelje, a njeno ubistvo je dovelo do serije protesta.

Nakon što je objavljena vest o smrti napadača, majka žrtve rekla je za BBC da je "učinjena pravda", dok su komšije slavile uz petarde.

Indijka Prijanka Redi Prijanka Redi; Foto: Twitter/Varun Sandesh

Kako je policija objasnila pucnjavu?

Desetorica policajaca odvela su četvoricu osumnjičenih, koji su bili sa lisicama, na mesto zločina kako bi rekonstruisali događaj u mesto Sajdžanar, rekao je policijski komandat u predgrađu Hajderabada.

Put gde se dogodilo silovanje i ubistvo dogodilo se nedaleko od predgrađa u kom se nalaze velike svetske kompanije popu Majkrosofta i Gugla.

Policajci su tražili žrtvin telefon i sat koji su nestali.

- Četvorica muškaraca su počela da napadaju policajce kamenjem i štapovima i takođe oteli oružje od dva policajca i počela da pucaju. Iako im je naređeno da se predaju, nastavili su da pucaju i da nas napadaju. To je trajalo 15 minuta. Uzvratili smo i četvorica su ubijena - rekao je on.

Dvojica muškaraca imaju povrede glave, ali te povrede nije prouzorkovao metak, dodao je. Oni su hospitalizovani.

- Da vam kažem nešto. Zakon je sam krenuo svojim tokom - dodao je.

Policija je žestoko kritikovana nakon silovanja i ubistva veterinarke, posebno zbog činjenice da ju je porodica žrtve optužila da nije radila ništa dva sata.

Reakcije

Vesti koje je objavila policija naširoko su proslavljene. Na društvenim mrežama su mnogi pohvalili policiji zbog toga što ih je "privela pravdi".

Oglasila je i majka studentkinje koja je umrla nakon što ju je silovala grupa mladića u autobusu u Delhiju 2012. godine.

- Veoma sam srećna zbog ove kazne. Policija je uradila odličan posao - rekla je ona za agenciju ANI.

Na mestu zločina slavilo je oko 2.000 ljudi. Ipak, ima i onih koji sumnjaju u policijsku verziju događaja.

Prakeš Sing, penzionisani policajac koji je i bio i ključna figuran policijskih reformi rekao je da su ubistva mogla da budu "apsolutno izbegnuta".

U danima koji su usledili nakon što je pronađeno telo devojke usledila je serija protesta, a i neki političari su pozivali na uvođenje smrtne kazne.

Indija, silovanje i ubistvo Mesto gde je nađeno telo Indijke; Foto: Tanjug/AP

Kako je došlo do ubistva?

Prijanka Redi je oko 18 sati pre deset dana napustila svoj dom i krenula kod lekara motociklom. Nedugo zatim pozvala je svoju porodicu kako bi javila da joj je pukla guma i da joj je jedan vozač kamiona ponudio pomoć.

Rekla je i da čeka u blizini nadvožnjaka.

Svi pokušaji da je neko kontaktira kasnije nisu bili uspešni, a telo je slučajno našao prodavac mleka prošlog četvrtka.

Prošle nedelje su suspendovana trojica policajaca nakon što ih je porodica žrtve optužila da nisu reagovali dovoljno brzo kada su javili da je devojka nestala.

Indija, silovanje i ubistvo Slavlje nakon ubistva osumnjičenih; Foto: Tanjug/AP

Da li su žene u Indiji bezbedne?

Slučaj Prijanke Redi nažalost je samo jedan u nizu. Žene u Indiji nisu bezbedne.

Pre samo nekoliko dana 23-godišnja žrtva silovanja zapaljena je na putu ka sudu u Severnoj Indiji i ona se i dalje bori za život. Krenula je na saslušanje za slučaj koji se vodi protiv svojice muškaraca od marta meseca, u državi Utar Pradeš.

U kritičnom je stanju zbog teških opekotina. Pet muškaraca, uključujući i dvojicu optuženih za silovanje, uhapšeni su zbog sumnje da su je zapalili.

Silovanje i seksualno nasilje nad ženama u fokusu su u Indiji još od decembra 2012. godine nakon što je grupno silovana i ubijena devojka u autobusu u Delhiju.

Ipak, ne postoje nikakvi znaci da se broj zločina od tada smanjio.

U maju 2014. godine dve devojčice uzrasta 14 i 16 godina silovane su i ubijene takođe u Utar Pradešu, a istraga je pokazala da se navodno radilo o samoubistvu. Dvojica policajaca osumnjičena su za umešanost u zločinu.

Silovanje je četvrti najčešći zločin u Indiji.

Prema zvaničnim podacima, policija je tokom 2017. godine registrovala 33.658 silovanja. To prostom računicom znači da se u Indiji svakog dana dogode u proseku 92 silovanja.

Video: Šetala je popularnim letovalištem, a onda su je momci uvukli u automobil i silovali satima

(Telegraf.rs/N.Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja patak

    6. decembar 2019 | 14:02

    Tako treba i kod nas

  • Debo

    6. decembar 2019 | 13:48

    Tako bi trebalo I kod nas

  • Pp

    6. decembar 2019 | 14:36

    Bravo za policiju ! Tako se rešavaju stvari u državi gde je sudstvo korumpirano, sudije i advokati u većini zemalja štite kriminalce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA