≫ 

Danju je sve narandžasto i prekriveno pepelom: Bračni par iz Srbije opisuje pakleni život u Sidneju

Milenko i Gordana Jovanović već godinama žive u Sidneju

  • 4
Australija požari Foto: Tanjug/AP

"Nezapamćeni požari nadomak Sidneja. Izgorelo 700 kuća, 7 osoba poginulo. Oko 300.000 hektara pod pepelom. Bliži se katastrofa", samo su neki od naslova koji pod oznakom hitno emituju australijske vesti.

Da situacija u Australiji nije laka i da je stanovništo uplašeno od buktinje, za Novosti govore Milenko i Gordana Jovanović, Srbi koji već godinama žive u Sidneju. Kada smo ih pozvali u Srbiji je bila već ponoć, a kod njih je bilo jutro.

- Kod nas je sada 10 sati ujutru i dosta je vruće. Znate, nije svejedno, iako živimo u Sidneju, u gradu, život ovde poslednjih mesec dana nije nimalo prijatan. Bilo je požara u Australiji i ranije, ali nikada nije bilo ovako - rekla nam je na početku razgovora Gordana Jovanović. - Trenutno gore šume koje su udaljene 20 kilometara od Sidneja. Mi vidimo dim. Žar koji leti, pepeo pada. Dan ovde izgleda sumorno.

Australija, požar Foto: Tanjug/AP

Gordana nam je otkrila da u Južnom Velsu trenutno bukti 116 požara i da je situacija dramatična.

Čitava naselja zbrisana sa lica zemlje

- Izgorelo je na stotinu kuća. Čitava naselja pored mora su zbrisana sa lica zemlje. Do nas je stigla vest da je vatra odnela 7 žrtava i to je strašno. Nama su preporučili da zatvorimo prozore, upalimo klimu i da nikuda ne izlazimo bez preke potrebe. Pse, mačke da ne izvodimo u šetnju. Znate, moj muž i ja nismo pušači, ali danas udišemo vazduh koji ima istu štetnost kao da pušimo 40 cigareta odjednom.

Gordanin suprug, Milenko, nam je poverio da su jutra u Sidneju posebno teška za njih.

Sve je u dimu

- Preko dana je sve narandžasto i sve je u dimu, ali ujutru kada ustanemo zateknemo dvorište, auto pod debelim pepelom. To nas nekako uvek uplaši. Mnogo je čudno. Ovo utiče na sve nas. Sindikat je zabranio građevincima da izlaze na gradilišta. Vatrogasci iz cele Australije, Novog Zelanda su na terenu i danonoćno se bore sa vatrenom stihijom.

Australija, požar Foto: AP/Tanjug

Milenko Jovanović nam je otkrio vrlo čudnu činjenicu koja bi mogla da se okarakteriše kao krivac za požare.

Eukaliptus voli visoke temperature

- Imamo problem sa tzv. Zelenom partijom. Svake godine australijski eksperti procene koji deo zemlje bi mogao da bude najopasniji po pitanju požara. Onda namerno izazovu požar, stave ga pod kontrolu i tako preventivno spreče vatru ovih razmera sa kojom se mi borimo ovih dana. Drugi problem nam izaziva drvo eukaliptusa. Toj biljki odgovara velika temperatura. Kora joj je kao list papira, a usled visoke temperature oslobađa seme. To drvo ne umire od vatre.

Dok stravične fotografije stižu sa najugroženijih područja, čitav svet gleda u pravcu Australije. Svi se plaše scenarija koji se dogodio u šumama Amazonije. I nije svejedno jer posle vatre nestaje sve... sem eukaliptusa.

Video: Požari u Australiji obojili nebo u narandžasto

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    7. decembar 2019 | 10:45

    Sta radi bračni par iz Srbije u Sidneju😇 mesto da po Divcibarama i Zaječaru , Krusevcu ili Nisu rade nesto posteno. Oni u Sidneju Jb ih Sidnej i Australija . Samo povratkom u Srbiju jačamo Srbiju😇

  • nikolas

    7. decembar 2019 | 12:15

    NEKA VAS GOSPOD BOG SACUVA KAO DIVAN GRAD SIDNEJ -NAJLEPSI NA SVETU!!!

  • SrbIN

    8. decembar 2019 | 00:34

    Srbija do Tokija i Milvokija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA