Roditelji su Tonija (5) toliko zlostavljali da su lekari morali da mu amputiraju obe noge

Protiv dečakovih roditelja nije podignuta optužnica zbog nedostatka dokaza, ali je Pola sama prikupila dokaze i žalila se na odluku

  • 4
Julia Roberts Foto: Twitter/Julia Roberts

Pola Hadžgel (52), majka osmoro dece iz Vest Molinga (Kent) i njen suprug Mark usvojili su petogodišnejg dečaka Tonija, koga su biološki roditelji toliko teško zlostavljali da su lekari morali da mu amputiraju obe noge.

Pola i Mark se sada bore za uvođenje strožih kazni za surovost prema deci.

U trenutku kada britansko Nacionalno udruženje za prevenciju surovosti prema deci (NSPCC) upozorava na porast broja prijavljenih slučajeva brutalnosti prema deci i zanemarivanja dece, Pola je opisala svoj prvi susret s bebom Tonijem i kako je par, saznavši za užasan početak njegovog života, odlučio da ga usvoji.

- Godine 2015. socijalna radnica pitala me je da li bih posetila četvoromesečnu bebu u bolnici, kojoj su noge polomljene i koja je veoma loše. Pomislila sam: Nije problem, udovi zarastaju - seća se Pola.

Otišla je da vidi dečaka i saznala poražavajuće podatke o njegovom kratkom životu. Sa samo pet nedelja, imao je prelome svih udova, dislocirani članak, prste na nogama, palčeve. Pri tome je ostavljen bez lekarske pomoći deset dana. Dobio je sepsu i nekoliko organa mu je otkazalo. Pored toga, imao je tumor na mozgu i morali su da ga priključe na aparate za održavanje života.

Da lekari nisu tako brzo reagovali i neumorno radili, Toni verovatno ne bi preživeo.

Pola priznaje da tako nešto nije očekivala. Više nije mogla da vidi nijednu od fotografija koje su dokumentovale detetovu užasnu prošlost.

- Doveli smo ga kući, pitajući se da li smo ispravno postupili. Brinula sam da je suviše slab da bi bio u kući zajedno sa našom ostalom decom, koja, nisu usvojena. Ali doneli smo odluku da ćemo mu pružiti ljubav i zaštitu. Dogovorili smo se da ga nećemo držati pod staklenim zvonom - ophodićemo se prema njemu kao i prema svima ostalima - kaže Pola.

Već posle nedelju dana dečak se uklopio u novu sredinu i ponovo je počeo da se smeje.

- Razmišljala sam o deci koja umiru i nemaju nikoga da se bori za njih, ili deci, koja nisu usvojena i nemaju nikoga - kaže Pola.

Od nekoga je čula da bi Tonijevi roditelji dobili doživotne kazne ukoliko bi se dokazalo da je reč o namernom nanošenju teških telesnih povreda. Tada su ona i Mark započeli kampanju za uvođenje strožih kazni za surovost prema deci.

Početkom godine otišli su u Parlament, gde je njihov predstavnik Tom Tugendhat predao peticiju, koju je potpisalo 12.000 ljudi, a u kojoj traže promenu zakona i uvođenje "Tonijevog zakona".

- Nećemo odustati, borićemo se za bolju zaštitu dece - kaže Pola.

Iako je Toni izgubio obe noge, kreće se pomoću invalidskih kolica i voli da bude nezavisan. U septembru su ga upisali u redovnu školu, gde postiže vrlo dobre rezultate i nadmašuje sva očekivanja.

- Toni nam je sasvim sigurno promenio život, divno je što je sa nama, a ostala deca se prema njemu ponašaju kao i prema svima drugima - kaže majka.

(Telegraf.rs/sky.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. decembar 2019 | 22:14

    Kako neki ljudi imaju veliko srce i dusu a neki nemaju ni dusu ni srce i da dodam ni pameti

  • 🚵

    7. decembar 2019 | 23:25

    Bog neka pozivi ove ljude što su ga usvojili. Sav sam se naježio... Ne dao Bog nikome ovakvi detinjstvo kao njemu. Auh brate pa zar postoje ovakvi monstrumi sunce ti j...m!

  • Mane

    7. decembar 2019 | 22:06

    Kome Bog dade da ima decu.. Jadan mali..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA