Zapadne sile u panici: Ruski agenti operišu iz francuskih Alpa

15 pripadnika vojno-obaveštajne agencije Kremlja GRU živelo je u francuskim Alpama, gde su uspostavili svoju bazu za evropske tajne operacije

  • 6

Proteklih nedelja ozbiljna špijunska afera potresala je Srbiju, kada su se sastali penzionisani srpski potpukovnik Z.K. i pripadnik ruske vojne obaveštajne službe (GRU) Georgij Kleban. Nije poznato šta je srpski oficir dao ruskom obaveštajcu, da bi mu ovaj uzvratio određenom svotom novca.

Međutim, sa ovim problemom se ne susreće samo Srbija i region. Američke i evropske obaveštajne agencije otkrile su da ruski pripadnici vojne obaveštajne službe rade iz francuskih Alpa, navodi se u izveštaju NBC Njuza objavljenom u četvrtak. Vest o operaciji prvi je saopštio francuski list Le Monde.

15 pripadnika vojno-obaveštajne agencije Kremlja GRU, živelo je u francuskim Alpama, gde su uspostavili svoju bazu za evropske tajne operacije, navodi se u izveštajima. Imena navodnih oficira prethodno je objavila Belingket, nezavisna istražna grupa.

Dvojica ruskih agenata, Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, optuženi su za trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji 2018. Dvoje ruskih agenata navodno su koristili pseudonime i vojni nervni agens, kako bi otrovali oca i ćerku. Oboje su se oporavili nakon što su hospitalizovani. Ruska vlada je negirala učešće i rekla da "ne razume zašto je to učinjeno i koji signal šalje britanska strana".

Sergej Skripal, ubice, Rusi Rusi koji su osumnjičeni za trovanje Skripala Foto: Tanjug/AP

- Čuli smo ili videli dva imena, ali ta imena meni lično ne znače - rekao je novinarima tadašnji ruski diplomata Jurij Ušakov, prenosi ruska novinska agencija Tass.

GRU je optužen za orkestrirane sajber operacije protiv Zapada. Služba je optužena 2018. godine za globalnu hakersku kampanju protiv antidoping agencija, kompanije za nuklearnu energiju i organizacija koje brinu o bezbednosti upotrebe hemijskog oružja, prenosi Rojters.

Pored sajber operacija, GRU takođe ima jedinicu za specijalne operacije, koju čine pripadnici ruske vojne službe. Agencija takođe regrutuje uspavane agente "rezervisane za najosetljivije zadatke u nizu operacija GRU-a", navodi se u zapadnom izveštaju koji je objavio Rojters.

Nekoliko čelnika agencije sankcionisale su zapadne zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Holandiju.

(D.D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    8. decembar 2019 | 12:41

    Mislim, kako uopste neko normalan moze verovati u te budalaste price iz engleske, francuske i americke kuhinje?!?!Otrovali ih pa se oni povratili iz mrtvih!!!! Pa sto ni jednom doktoru iz Rusije ili drugih zemalja nije dozvoljen pristup otrovanima ni njihovim laboratorijskim nalazima???? JASNO KO DAN!!!Ruske spijunske baze u francuskim alpama???? Pa kad su tako sigurni u to, sto ih ne povatase????!!!! Gade mi se price tipa opasnost zvana Putin, kao sto su bile i one o nuklearnom pogonu u Iraku - pobise narod, unakazise zemlju, toboze uhvatili Sadama i onda puj pike ne vazi sto pogon nikad nije nadjen....

  • Sima

    8. decembar 2019 | 12:57

    Svi nevini, samo rusi umešani u sve i svja.Malo naivno i jadno od "visokoumnog" zapada.

  • Nesa

    8. decembar 2019 | 12:26

    Razreseno je valjda i sada ovo posetom Vucica ,Putinu sradacno bratski.Da rusija sa tim nema veze.Verovatno je ono neki nas izdajnik a 'ruski obavestajac' radio za drugu stranu sluzbu.Jasno kao dan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA