Detalji katastrofe na Novom Zelandu: Ljude je prekrio otrovni gas, od vrele pare dobili opekotine

Prema tvrdnjama novozelandske policije, u trenutku erupcije na ostrvu se nalazilo oko 50 ljudi. Spasene su 23 osobe, a povređeni u najvećoj meri imaju problema sa opekotinama

  • 0
Vulkan, Novi Zeland New Zealand Volcano Erupts

Foto: Tanjug/AP

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povređeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, popularnom turističkom odredištu na kom je u vreme erupcije bilo oko 50 ljudi.

S ostrva su spasene 23 osobe. Pet ih je preminulo od zadobijenih povreda, a 18 se nalazi u bolnici. Još 20 osoba se smatra nestalima.

Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini verovatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne gasove i rušenje opasnih stena, piše CNN.

Prema naučnici Džesiki Džonson za Univerziteta Isti Anglija u Engleskoj, navala otrovnih gasova bila je toliko jaka da su posetioci mogli da osete miris hemikalija.

- Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, verovatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stene - dodala je ona.

Prema tvrdnjama novozelandske policije, u trenutku erupcije na ostrvu se nalazilo oko 50 ljudi. Spasene su 23 osobe, a povređeni u najvećoj meri imaju problema sa opekotinama.

Džonson smatra da je većina povreda nastala zbog sile same eksplozije, a manji deo su opekotine nastale zbog vrućih para.

Derek Vajman, geolog sa Univerziteta Sindej, veruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1.000 stepeni Celzijusa.

Video: Snimci drame na Belom ostrvu

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA