≫ 

Predsednici bili hladni, nisu se čak ni rukovali: Šta su sve Putin i Zelenski dogovorili u Parizu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke u zamenu za postizanje mira

  • 3
France Ukraine Peace Talks

Foto: Tanjug/AP

Ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodomir Zelenski dogovorili su se u Parizu da se do kraja godine u potpunosti primeni sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Oni su se na sastanku u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina, dogovorili da se oslobode i razmene svi zatvorenici koji imaju veze sa sukobom, takođe do kraja 2019. godine.

Dogovorili su se da do kraja marta 2020. godine rasformiraju vojne snage u tri oblasti u Ukrajini, prenosi BBC.

Na konferenciji za novinare posle razgovora u Jelisejskoj palati, Putin je pozdravio sastanak četvorke, navodeći da predstavlja važan korak ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

France Ukraine Peace Talks

Emanuel Makron i Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Putin je pozvao i na izmene ukrajinskog Ustava da bi se Donbasu dao specijalan status.

Dodao je i da je potrebno da se omogući više prolaza za civile na istoku Ukrajine i da se da amnestija ljudima koji su ucestvovali u konfliktu.

Zelenski je novinarima rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke u zamenu za postizanje mira.

On je dodao da njegova zemlja mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise.

Takođe je preneo da je problem izvoza ruskog gasa kroz Ukrajinu otklonjen i da će se raditi na sporazumu po tom pitanju.

Rusija i Ukrajina se i dalje ne slažu o pojedinim pitanjima, kao što su povlačenje proruskih snaga i izbori u oblastima Ukrajine, koje su pod kontrolom pobunjenika.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao je da su na sastanku bile vidne razlike.

France Ukraine Peace Talks

Zelenski rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke Foto: Tanjug/AP

"Nismo došli do čudesnog rešenja, ali smo postigli napredak", rekao je Makron i dodao da sama činjenica da su se sastali u Parizu važan rezultat.

On je dodao da se nada da će novi sastanak biti organizovan u naredna četiri meseca.

Merkel je istakla da je u Parizu pokazana dobra volja.

"Imamo mnogo posla da uradimo, ali nakon današnjeg sastanka smatram da postoji dobra volja da se reše teška pitanja", navela je Merkel.

Ovo je prvi put da su se u okviru ovog formata susreli Vladimir Putin i Volodimir Zelenski.

Rojters je preneo da su razgovori u Parizu trajali devet sati.

Britanska agencija primećuje da je govor tela Putina i Zelenskog bio "hladan" i da se oni javno nisu rukovali, kao i da su izbegavali kontakt očima.

Video: Putin: Pssst, nemoj nikome da kažeš mešam se u sledeće američke izbore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. decembar 2019 | 09:20

    U OVOM KONFLIKTU SE PITAJU AMERI JER ONI SU TI KOJI DOVLACE ORUZJE UKRAJINI A I NUKLEARNE BOJEVE GLAVE NA GRANICU RUSIJE!!! FRANCUSKA I NEMACKA ZELE RESENJE ZBOG RUSKOG GASA ALI PROBLEM SU AMERI KOJI ZELE RAT U EVROPI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA