Švedska lekarka zbog Handkea vratila Nobela za mir: "Dok sam živa, svedočiću o užasima na Balkanu"

Kristina Doktare je rekla da je nekad bila ponosna na Akademiju, a da sada oseća sramotu i krivicu

  • 25
Christina Doctare

Printskrin: Youtube/Kristdemokraterna

Kristina Doktare, švedska lekarka i autorka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, javlja "Al Džazira".

Kako se navodi, ona je 1992. godine prva progovorila o silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala na to šta se događa kao doktorka UN.

Juče je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića.

- Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam - rekla je ona pred okupljenima sa medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisetila se i ratova na Balkanu, odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govotila je o "smradu raspalih tela i užasima kojima je svedočila".

- Dok sam živa, svedočiću da istina o užasnom ratu nikada ne bi bila negirana. Ko na Akademiji želi da ide u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam pre ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osećam sramotu i krivicu - dodala je.

Juče su u Stokholmu uručene Nobelove nagrade za 2019. uključujući i nagrada za književnost Peteru Handkeu.

Dodela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanja javnosti zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, te su tim povodom i na dan uručenja priznanja organizovani protesti.

Ceremonija je protekla uz bojkot Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Albanije i Turske.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    11. decembar 2019 | 09:37

    Svaka cast ,govorite istinu,iako drugi negiraju.

  • Trig

    11. decembar 2019 | 11:06

    Zna se koliko je ova lujka lagala o ratu u Bosni.Dobro je sto je vratila,jer nije ni zasluzila.Znamo svi iz koje kuhinje ovo dolazi.

  • Hrvoje

    11. decembar 2019 | 09:47

    A jel vratila i pare ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA