250 novinara uhapšeno ove godine: Kina "preotela" neslavan tron Turskoj

Izveštaj primećuje i da "broj hapšenja raste otkako je predsednik Si Đinping učvrstio političku kontrolu nad zemljom i pokrenuo žešću kontrolu nad medijima"

  • 2

Kina je ove godine uhapsila najmanje 48 novinara, više nego ijedna druga zemlja, zamenivši Tursku na prvom mestu tog popisa kao najsurovija zemlja prema toj profesiji, objavio je danas Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Najmanje 250 novinara uhapšeno je širom sveta ove godine, navodi se u izveštaju koje odbor objavljuje svake godine. Prošle godine ukupno ih je uhapšeno 255, dodaje se u izveštaju.

U Kini se broj povećao u donosu na prošlu godinu za jedan. Izveštaj primećuje i da "broj raste otkako je predsednik Si Đinping učvrstio političku kontrolu nad zemljom i pokrenuo žešću kontrolu nad medijima".

U izveštaju se posebno ističe provincija Singjang u kojoj je milion članova muslimanskih etničkih grupa internirano u logore, što je dovelo do hapšenja desetine novinara, među kojima i nekih koji su već bili u zatvoru za novinarski rad ranijih godina.

Upitana da prokomentariše izveštaj na redovnoj novinarskoj konferenciji u Pekingu, portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da CPJ nema nikakav kredibilitet.

- Možete da budete srećni što radite u Pekingu, a ne u Vašingtonu - poručila je ona.

Turska je ove godine uhvatila 48 novinara, manje nego prošle godine, kada ih je bilo 68. Saudijska Arabija i Egipat po 26, Eritreja 16, Vijetnam 12 i Iran 11.

U izveštaju se naglašava da su autoritarizam, nestabilnost i protesti ove godine doveli do povećanja broja uhapšenih novinara na Bliskom istoku.

Oko osam odsto zatvorenih novinara bile su žene, što je pad u odnosu na 2018, kada ih je bilo 13 odsto.

Novinari su najčešće završavali u zatvoru zbog praćenja politike, ljudskih prava i korupcije.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lopov

    11. decembar 2019 | 11:41

    Sad je to nesto strasno da momentalno treba bombardovati Kinu !? Kad je Turska bila prva u toj neslavnoj statistici onda nikom nije smetalo.

  • Mile

    11. decembar 2019 | 14:53

    Pa neće kinezi da puste zapadne plaćenike da pljuju po njoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA