≫ 

Hteo da pešači sve do Moskve: Šaman iz Sibira ponovo pokušao da svrgne Putina

Gabišev hteo da prepešači više od 8.000 kilometara da "protera demona"

  • 4
Aleksander Gabišev

Printscreen/Youtube/Sergey Braga TV

Vlasti u Rusiji zabranile su danas šamanu Aleksanderu Gabiševu da napusti svoj rodni grad u Sibiru nakon što je zadržan u pritvoru tokom svog drugog pokušaja da ispešači do Moskve u okviru svoje, kako je naveo, misije da protera ruskog predsednika Vladimira Putina iz Kremlja.

Gabišev se našao u centru pažnje medija kada je u martu ove godine krenuo u šetnju od više od 8.000 kilometara do Moskve na put koji je, kako je naveo, trebalo da kulminira proterivanjem Putina, kojeg naziva "demonom", podseća Rojters.

Policija je, međutim, prekinula tada njegovo putovanje i zadržala ga u pritvoru.

Vladimir Putin

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Anmesti Internešonal osudila je hapšenje Gabiševa i poručila da bi on trebalo da bude slobodan da izražava svoje političke stavove i praktikuje svoju veru, kao bilo ko drugi.

Amnesti je njegovo zadržavanje u pritvoru ocenio kao "groteskno".

Gabišev je u nedelju najavio da će ponovo krenuti u šetnju do Moskve, ali ga je policija zadržala u pritvoru u utorak i vratila u rodni grad Jakutsk.

Vlasti su mu danas naredile da ostane u tom gradu dok se istražuje njegov slučaj, rekla je njegov advokat Olga Timofejeva.

Sud u tom gradu je, takođe, kaznio Gabiševa i dvoje njegovih sledbenika sa 1.000 rubalja, što je oko 16 dolara, jer nisu sarađivali sa policijom kada su pritvoreni, dodala je ona.

Video: Vrištanje u agoniji: Bizarni snimak isterivanja demona iz devojke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    11. decembar 2019 | 18:26

    Kako lepo izgledas pre pola puta pop bi ti za petama pevao.

  • Vo Nguyen Giap

    11. decembar 2019 | 20:50

    Da, da, svakako treba šamanu i isterivaču demona omogućiti "da izražava svoje političke stavove." Ne daj bože, da predsednik RF kopira reakcije zapadne političke elite, kada mu se takvi stavovi ne dopadaju. U tom slučaju, takva osoba bi mogla da bira jednu od navedenih mogućnosti: da naprasno umre iz neutvrđenih razloga na Božić; da umre u izgnanstvu u Rejkjaviku; da ga u atmosferi sveopšteg linča proglase ultranacionalistom, populistom, antisemitom itd.; da posle nekoliko godina od njegove smrti snime biografski serijal o tome, kako je on zapravo bio najveći pedofil u istoriji čovečanstva (i da tu seriju repriziraju non-stop na HBO), da ga optuže za silovanje ili seksualno napastvovanje, ugrožavanje prava LGBT zajednice, rasizam i koješta; da ga okrive za nedopustivo i nepravilno upotrebljavanje izraza kao što su "mama" i "tata", da završi na neodređeno vreme u zatvoru (minimum 13 godina), svakako bez valjane optužnice... Kakvo besprimerno licemerje. Uzgred, imam jedno pitanje za pomenutu NVO za ljudska prava. Kud vam se dede Džulijan Asanž? Da li čekate da umre u zatvoru, ili čekate na uputstva "sa višeg mesta" kako da reagujete?

  • Delija

    11. decembar 2019 | 18:17

    Ameri,sta je sa Srbima na Kosovu i njihovim pravima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA