≫ 

Britanci danas na biralištima: Da li će i kada njihova zemlja izaći iz Evropske unije

Ovi izbori mogli bi da budu i prekretnica za aktuelnog premijera Borisa Džonsona

  • 5

Građani Velike Britanije danas će, treći put u poslednjih šest godina, glasati na parlamentarnim izborima, a i ovog puta na njima je, osim izbora nove vladajuće garniture, i breme odluke kako će, kada i da li će, uopšte, njihova zemlja izaći iz Evropske unije.

Birališta su otvorena u 7 časova, a biće zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu. Prvi preliminarni rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u petak, 13. decembra.

Pravo glasa u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Severne irske ima 46 miliona glasača, koji će odlučivati ko će ući u Donji dom parlamenta, koji ima 650 poslanika.

Ovi izbori mogli bi da budu i prekretnica za aktuelnog premijera Borisa Džonsona, predsednika Konzervativne stranke, koji bi, ukoliko izgubi vlast, postao britanski premijer sa najkraćim stažom u Dauning stritu 10, gde se uselio u julu ove godine.

Boris Džonson

Prekretnica za Džonsona Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pežali

Njegovi Konzervativci već 9 godina su na vlasti i trenutno imaju 298 mesta u Donjem domu, a Džonson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU, odnosno Bregzit, koji je odložen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Džeremija Korbina trenutno u parlamentu ima 243 mesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet, prvi put posle 2010. godine.

U njihovom fokusu su planovi da se više novca izdvoji za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu brigu, ali i ključne industrijske grane, kao i da se obezbedi pristup besplatnom internetu.

U parlamentu 35 mesta ima Škotska narodna stranka, koja se protivi izlasku iz Unije i želi da Škotska napusti Britaniju i kao nezavisna država (p)ostane članica Evropske unije.

Bregzit, Tereza Mej, glasanje, sporazum

Britanski Parlament Foto: Tanjug/AP

Liberalne demokrate, koje žele da se Bregzit u potpunosti otkaže, imaju 20 mesta u parlamentu.

Na ovim izborima prvi put će zajedno izaći tri manje stranke koje su za EU - Liberalno demokratska, Zeleni i Velška stranka Plaid Kimru (Plaid Cymru), koje su se obavezale da se neće kandidovati jedni protiv drugih za pojedina poslanička mesta, kako bi osvojile što je moguće više glasova.

"Toksična atmosfera"

 

Ostrvski mediji objavili su i podatak da se više od 70 dosadašnjih poslanika nije ponovo kandidovalo, obrazlažući svoje odluke "toksičnom političkom atmosferom" zbog Bregzita.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, parlamentarni izbori se, uobičajeno, zakazuju tokom prolećnih meseci, zbog lepšeg vremena, pa je današnji izlazak na birališta prvi decembarski posle čak 96 godina.

Bilo koja stranka koja osvoji većinu može da formira vladu s premijerom iz redova te stranke. Ako nijedna to ne uspe, po pravilu, partija sa najviše osvojenih poslaničkih mesta pokušava da formira manjinsku vladu, a treća opcija je da se stranački lideri dogovore i formiraju koaliciju.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    12. decembar 2019 | 09:14

    Što pre to bolje. A posle neka se odvoje i Škotska i Irska od njih. Srbija prva da prizna nove države.

  • Ja

    12. decembar 2019 | 07:23

    E, vala, zabole me..

  • Milorad Vujicic

    12. decembar 2019 | 09:13

    Robovlasnici postaju robovi .Jo's koju godine I UK postaje bliski istok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA