≫ 

Ubedljiva pobeda Džonsona, Korbin rekao da će se povući

Džonson će sada do kraja sprovesti Bregzit

  • 5
Boris Džonson skulptura debata Foto: Tanjug/AP

Konzervativci Borisa Džonsona odneli su ubedljivu pobedu na izborima u Velikoj Britaniji, pokazuju preliminarni rezultati.

Prema poslednjim informacijama, konzervativci su osvojili 364 mandata od ukupno 650, a konačni rezultati očekuju se u popodnevnim satima.

Laburisti su postigli najlošiji rezultat od 1935. godine i Džeremi Korbin je najavio da će podneti ostavku, ali do sledećih izbora.

"Neću voditi partiju u sledećoj kampanji", rekao je Korbin dodao da će se unutar partije voditi razgovori o rezultatima na izborima i o politici stranke u budućnosti.

"Predvodiću partiju u tom periodu kako bi osigurao da se vodi takva rasprava i da krenemo napred u budućnosti'', naveo je Korbin.

Laburisti su osvojili 203 mandata, Škotka nacionalna partija 48 mandata, a Liberalne demokrate 11, a Stranka za Bregzit nijedan.

Sada se očekuje da će Boris Džonson i definitivno izgurati Bregzit i da će Velika Britanija napustiti EU sledećeg meseca.

''U ovom trenutku čini se da je nacija konzervativnoj vladi dala snažan novi mandat da sprovede Bregzit i ne samo to već i da ujedini zemlju da bi ona mogla da krene napred, usredsredi se na prioritete britanskog naroda, a pre svega na nacionalni zdravstveni sistem. Uposlićemo 50.000 medicinskih sestara i 6.000 lekara, izgraditi 40 novih bolnica. Pre svega bih se zahvalio narodu Britanije što je izašao na ove decembarske izbore koje nismo želeli, ali za koje se ispostavilo da su bili istorijski", rekao je Boris Džonson.

On je vidno raspoložen jutros napustio sedište stranke. Od njega se nije odvajala partnerka Keri Simonds, a sve vreme je sa njim bio i pas Dilin.

Boris Džonson Boris sa devojkom Keri Foto: Tanjug/AP

Britanski mediji navode da je ovo najveća pobeda Konzervativne partije u prethodne tri decenije. . Bolji rezultat na opštim izborima imala je samo "gvozdena lejdi" Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, odnosno 1987. sa 376 mandata.

Čestitke Džonsonu stižu sa svih strana, a oglasio se i američki predsednik Donald Tramp.

Ovo su bili treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u svega pet godina. Pravo glasa imalo je više od 45 miliona glasača.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uu

    13. decembar 2019 | 07:31

    E polako EU raspad ajmo sto pre horde fasisticke

  • ljubomir

    13. decembar 2019 | 07:24

    Tako je to u demokratskim zemljama , ranom zorom se vec znaju preliminarni rezultati a kod neandertalaca sa Kosova rezultati se cekaju tri meseca...

  • nikolas

    13. decembar 2019 | 08:04

    PAMETNI ENGLEZI BEZE OD BRISELSKE BIROKRATIJE -IZ BRODA KOJI TONE!!! BRAVO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA