I Senat SAD proglasio genocidom zločin nad Jermenima

Pre nekoliko nedelja rezoluciju je odobrio Kongres

  • 16
Američki senat, genocid Jermenija

Foto: Shutterstock, Wikipedia/public domain

Senat SAD odobrio je rezoluciju kojom su masovna ubistva Jermena koja su počinili Turci Osmanlije pre jednog veka prepoznata kao genocid.

Rezolucija je prethodno tri puta blokirana na zahtev Bele kuće, ali je juče jednoglasno odobrena.

Neobavezujuća rezolucija, koju su podneli demokratski senator Robert Menendez iz Nju Džerzija i republikanski senator Ted Kruz iz Teksasa, potvrđuje da se genocid desio i da je Turska odgovorna, preneo je sinoć AP.

- Svojim prijateljima i kolegama kažem: genocid je genocid - rekao je Menendez i dodao da bi senatori trebalo da imaju hrabrost da to izgovore "jasno, glasno i bez rezerve".

Ted Kruz

Ted Kruz Foto: Tanjug/AP

Menendez i Kruz pokušali su tri puta da donesu rezoluciju koristeći proceduralni manevar koji bi omogućio odobravanje glasanja bez duge rasprave. Svaki put bi republikanski senator prigovorio, navodeći neodobravanje Bele kuće kao razlog.

Senator Severne Dakote Kevin Kramer, koji se prošle nedelje usprotivio toj meri, rekao je da je to učinio na zahtev Bele kuće, jer se glasanje dešavalo u vreme samita NATO, gde su se predsednik Donald Tramp i drugi čelnici okupili u Londonu. Turska je članica NATO.

Turska godinama lobira protiv američkog priznanja ubistava osmanskih Jermena za genocid.

Tursko višedecenijsko protivljenje rezoluciji bilo je „najduže trajanje veta nad američkom spoljnom politikom" neke strane sile u američkoj istoriji, rekao je Aram Hamparijan, izvršni direktor Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno između 1915. i 1817. godine, a mnogi naučnici to vide kao prvi genocid u 20. veku. Turska osporava taj opis i tvrdi da je ta cifra uvećana i da su ubijeni žrtve građanskog rata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djile

    13. decembar 2019 | 08:53

    A genocid nad Srbima u tada NDH? Ili je to po Vatikanu legalno

  • Tara

    13. decembar 2019 | 08:31

    Oanlije jesu pocinili i nad nama sta je sa vama nemcima,,englezima,francuzima i osztalim nato fasistima sto ste kod nas i drogim zemljama pobili i zatrovali narod.

  • Moravac

    13. decembar 2019 | 09:01

    A sta je sa indijancima zar to nije genocid

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA