≫ 

Može li da ispuni obećanje za Bregzit? Pred Džonsonom nakon pobede niz izazova

Iako je rok za postizanje trgovinskog sporazuma kraj 2020. godine, neki evropski zvaničnici predlažu da se to produži na 2021, pa čak i 2022. godinu

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson i njegova Konzervativna stranka pobednici su parlamentarnih izbora održanih juče u Velikoj Britaniji. Poruka izbora odnosila se na Bregzit, a posebnu pažnju njemu posvetio je upravo premijer. Prva poruka Džonsona nakon objavljivanja rezultata bila je da će se konačan izlazak iz Evropske unije dogoditi 31. januara. Ali, može li on zaista da ispuni to obećanje?

Za Džonsona, kako piše "Skaj njuz", sada postoji niz izazova. Jedno je da ispuni obećanje, ali tu su još i trgovinski sporazum, kao i utvrđivanje kakav to odnos premijer želi da Velika Britanija ima sa Evropskom unijom.

Iako su mnogi pomislili da će možda na sva ta pitanja odgovor da stigne tokom kampanje, to se nije dogodilo.

Džonson, na primer, tvrdi da neće biti tarifa na dobra koja prolaze Irsko more od Britanije do Severne Irske. Ipak, mnogi veruju da je ovo obećanje jednostavno nemoguće ispuniti, čak i ako trgovinski sporazum bude potpisan.

Ukoliko, pak, Velika Britanija izlazi iz EU bez trgovinskog sprazuma, još će biti teže Džonsonu da ispuni svoja obećanja.

Boris Džonson Poručio da će Bregzit biti gotovo do 31. januara Foto: Tanjug/AP

Kako navodi "Skaj njuz", Britanija trenutno nema strukturu za pregovaranje o trgovinskom sporazumu, još nema stručne timove i nema garancije ko će biti odgovoran za određene delove. Sa druge strane, EU ima odeljenje koje je spremno i voljno i koje je pod okriljem Mišela Barnijea, izuzetno iskusnog francuskog političara, koji je vodio prvu fazu pregovora o Bregzitu.

Dodatno, osoba iz Evropske komisije koja je zadužena za trgovinski sporazum je Irac Fil Hogan, koji sopstveno znanje koristi za prekograničnu trgovinu.

Velika Britanija je protiv sjajnog tima pregovarača, a Barnije je već govorio o tome da je nerealno potpisati potpuno formirani sporazum do kraja 2020. godine.

Ipak, mnogi širom Evrope smatraju da se nekakav sporazum može postići, čak i ako on nije onakav kakav bi trebalo da bude.

Kako se navodi, taj sporazum omogućio bi osnovni tok trgovine, ali bi, bar u prvoj inerciji, ostavio neke rupe.

Postavlja se pitanje da li on može da bude postignut za ovo vreme koje je preostalo. Takođe, taj sporazum bi trebalo da bude dosta čvršći od recimo onog koji postoji između Evrope i Kanade.

"Skaj njuz" zaključuje da kompromis neće biti postignut lako.

Iako je rok za postizanje trgovinskog sporazuma kraj 2020. godine, neki evropski zvaničnici predlažu da se to produži na 2021, pa čak i 2022. godinu, a čak i ako Džonson pristane na to, to ne može da se učini u poslednjem trenutku.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA