≫ 

Izbori doneli dragocene glasove Narodnoj partiji: Škotska ide na drugi referendum za nezavisnost?

SNP je osvojila 48 od ukupno 59 u Škotskoj, 13 više nego pre dve godine. Laburisti su dobili samo jedno, Konzervatici šest i liberalne demokrate četiri. Partija Nikole Sturdžon osvojila je 45 odsto glasova, osam odsto više nego 2017. godine

  • 0
Nikola Sturdžon Foto: Tanjug/AP

Škotska nacionalna partija liderke Nikole Sturdžon ostvarila je na jučerašnjim izborima u Velikoj Britaniji dobar rezultat, koji bi mogao da bude znak da je Škotska na pravom putu ka drugom referendumu za nezavisnost.

SNP je osvojila 48 od ukupno 59 u Škotskoj, 13 više nego pre dve godine. Laburisti su dobili samo jedno, Konzervatici šest i liberalne demokrate četiri. Partija Nikole Sturdžon osvojila je 45 odsto glasova, osam odsto više nego 2017. godine.

- Boris Džonson je na ovim izborima dobio mandat kako bi Englesku izveo iz Evropske unije, ali on nema mandat da Škotsku istera iz EU. Ja ga imam, obnovljen je i očvrćen, mandat koji nudi ljudima u Škotskoj izbor za drugačiju budućnost - rekla je Sturdžon sinoć u Glazgovu gde je dočekala rezultate.

Ona će Džonsonu da piše pre Božića i da zvanično zatraži ovlašćenja da se održi drugo glasanje o nezavisnosti. Poslednji referendum je održan 2014. godine.

Ipak, premijer Velike Britanije Boris Džonson je jasno stavio do znanja da će to odbiti, što partija Sturdžon može da iskoristi kako bi popravila poziciju pred parlamentarne izbore u maju 2021. godine.

Boris Džonson i njegova Konzervativna stranka pobednici su parlamentarnih izbora održanih juče u Velikoj Britaniji. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA