≫ 

Silovatelj traži da ga poštede vešanja: "Zagađen vazduh me ionako polako ubija"

Akši Takur jedan je od četvorice muškaraca osuđenih na vešanje zbog grupnog silovanja Nirbaje, 23-godišnje devojke, koja je umrla dve nedelje kasnije zbog povreda

  • 3

Jedan od šestorice muškaraca osumnjičenih za brutalno premlaćivanje i silovanje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine traži od pravosudnih zvaničnika da ga poštede smrtne kazne.

Argument za to je što ga već polako ubija zagađenje vazduha, piše CNN.

Akši Takur jedan je od četvorice muškaraca osuđenih na vešanje zbog grupnog silovanja Nirbaje, 23-godišnje devojke, koja je umrla dve nedelje kasnije zbog povreda.

Peti osumnjičeni je oslobođen jer je u trenutku zločina bio maloletan, a šesti je izvršio samoubistvo u zatvoru.

Policija je navela da su njih šestorica silovala devojku u autobusu koji se vozio gradom skoro sat vremena. Kada su završili, ostavili su nju i njenu prijateljicu pored puta.

Takurov advokat podneo je Vrhovnom sudu peticiju, nekoliko dana pre obeležavanja sedme godišnjice zločina. 16. decembra. Lokalni mediji prenosili su da je moguće da će Takur da bude likvidiran na godišnjicu, posebno zbog toga što se nedavno dogodio sličaj zločin koji je šokirao naciju.

Sa druge strane, Indija ima verovatno najzagađeniji vazduh na svetu. Ranije ove godine, sedam indijskih gradova nalazilo se na listi od 10 najzagađenijih mesta u svetu. Advokat navodi da je vazduh u Nju Delhiju kao "gasna komora" i da je grad "pun otrova".

- Život postaje sve kraći i kraći, čemu onda smrtna kazna - navodi se u peticiji.

Zatvor u kom se nalazi Takur smešten je u Majapurimu, zapadnom delu Nju Delhija koji je posebno zagađen, a mnoge fabrike se nalaze samo nekoliko kilometara dalje.

Ipak, male su šanse da će Takurova molba da bude uslišena.

- Ne može da izbegne smrtnu kaznu po ovom osnovu - rekao je pravni ekspert Satiš Manešinde.

Nirbajina majka Aša Devi rekla je u intervjuu za CNN da je umorna od čekanja da "ubice njene ćerke budu obešene".

Indija je nakon slučaja 2012. uvela nove zakone, ali to nije mnogo uticalo na počinioce.

Video: Nad Ivaninim ubicom izvršena je poslednja smrtna kazna

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    13. decembar 2019 | 13:12

    A sta su ostali putnici i i vozac radili za to vreme? Zar oni nisu saucesnici? Kod nas ne bi ovo tretirali za ubistvo jer je umrla kasnije.

  • Bor Boranin

    14. decembar 2019 | 08:58

    BORANI, IZDRŽITE! Prema istraživanjima Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (PZŽSUN), svake godine od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom u Srbiji umre 3.600 ljudi, dok samo u srpskoj prestonici preminu 1.004 osobe. Prvo ove brojke su frapantne, a po meni i nepouzdane i dosta proizvoljne. Po ovom pitanju trebala bi da se izjasni medicina najpre, a zatim PZŽSUN. Kada bi to bilo tako, koliko građana i građanki Bora, usled svakodnevnog enormnog zagađenja vazduha sa kompletnim Mendeljejevim sistema elemenata, umrlih po gore navedenih zaključaka, ne bi ostala ni živa duša. Sreća je što nije baš tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA