≫ 

Ubistvo koje je srušilo odnose Moskve i Berlina: Posle osmeha Putina i Angele krenulo "proterivanje"

Kangošvili (40) bio je bivši komandir u Čečeniji. Ubijen je u avgustu kada mu se napadač približio na biciklu i upucao ga u glavu

  • 17
France Ukraine Peace Talks Foto: Tanjug/AP

Berlin i Moskva ponovo su dospeli na tanak led. Za zahlađenje njihovog odnosa ovog puta krivo je ubistvo državljanina Gruzije u Berlinu. Ni sastanak lidera u Parizu nije pomogao da se situacija poboljša, pa je usledilo međusobno proterivanje diplomata.

Ubistvo Zemilkina Kangošvilija, državljanina Gruzije koji je učestvovao u borbama Čečena, dovelo je zategnutih odnosa Nemačke i Rusije. Kangošvili je ubijen u Berlinu, a Nemci su uvereni da iza svega stoje Rusi. Zbog svega vlasti u Berlinu nedavno su donele odluku da proteraju dvoje ruskih diplomata, a potom je nedelju dana kasnije Moskva odgovorila recipročnim merama.

Šta se dogodilo u Berlinu?

Kangošvili (40) bio je bivši komandir u Čečeniji. Ubijen je u avgustu kada mu se napadač približio na biciklu i upucao ga u glavu.

Osumnjičeni za ubistvo uhapšen je nedugo nakon toga, kada je navodno viđen kako baca bicikl, oružje i periku u obližnju reku.

Javni tužilac je naveo da je osumnjičeni stigao iz Moskve u Pariz šest dana pre nego što se dogodilo ubistvo, te da postoje dokazi o tome kako iza zločina stoji Rusija ili Čečenska Republika.

Inače, nemački list "Špigl" nedavno je pisao o tome kako se Rusi postepeno rešavaju svih neprijatelja Kremlja i da ih u tome nimalo ne sprečavaju evropske granice.

Kangošvili se borio u drugom Čečenskom ratu protiv ruskih snaga na Severnom Kavkazu 2001-2005.

Bio je blizak saradnik čečenskog predsednika Aslana Maskadova, koji je bio vođa čečenske gerile koja se usprotivila ruskim snagama, pre nego što su ga te ruske snage i ubile.

Kangošvili je pobegao u Nemačku nakon što je preživeo pokušaj ubistva u prestonici Gruzije Tbilisiju 2015. godine. Zatražio je azil u Nemačkoj, ali mu on nije obezbeđen. Ipak, ostao je u toj državi gde je letos i likvidiran, a u vezu sa njegovim ubistvom dovodili su čak i aktuelnog lidera Čečenije Ramzana Kadirova, bivšeg pobunjenika koji je lojalan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

kremlj Kremlj; Foto: Pixabay.com

Proterivanje

Iako Rusija od samog početka odbija da prizna umešanost u zločin, Nemačka je preduzela određene korake.

Prošle nedelje, i to uoči susreta Normandijske četvorke, Berlin je saopštio da proteruje dvoje ruskih diplomata iz te zemlje. Tome je prethodilo saopštenje Tužilaštva da se sumnja u umešanost Moskve u ubistvo Kangošvilija.

Kremlj je odmah te optužbe odbacio kao "potpuno neosnovane".

- Tu nema ozbiljne sumnje, i ne može da bude. Kakve to veze ima sa ruskim vlastima? To su potpuno pogrešne pretpostavke - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tada rekao da ne veruje da ovaj slučaj može da pokvari sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu 9. decembra ili da utiče na atmosferu samita Normandijske četvorke.

Putin je u ponedeljak naveo da je Moskva spremna da asistira u istrazi o ubistvu i da će uraditi sve da pomogne nemačkim kolegama. Kako kaže, "diplomatska kriza ne postoji".

I onda je došlo do čuvenog sastanka.

France Ukraine Peace Talks Sastanak u Parizu; Foto: Tanjug/AP

Kamere su zabeležile osmehe dvoje lidera, a Merkelova i Putin razgovarali su sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o Ukrajini.

Nemačka kancelarka bila je zadovoljna rezultatima sastanka, a kako je rekla nemačkim medijima, stvari su se "pomerile sa mrtve tačke".

Da li je bilo reči o ubistvu nije poznato. Pred kamerama nije, ali nije se ni činilo da će se o tome "raspravljati" posle, na diplomatskom nivou.

Ipak, osmesi nisu pomogli i Putin je po povratku u Moskvu doneo odluku da Nemačkoj uzvrati istom merom. Kremlj je, naime, u četvrtak saopštio da kao recipročnu meru proteruje dvoje nemačkih diplomata.

Nemačka je tu odluku Rusije ocenila kao nepravednu.

- Nemačka vlada sa žaljenjem konstatuje odluku ruske vlade da proglasi dva zaposlena u nemačkoj ambasadi u Moskvi personama non grata - navelo je nemačko Ministatstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Video: Putin napokon progovorio o drakonskoj suspenziji za ruski sport

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. decembar 2019 | 23:17

    NISTA SE NECE DESITI U ODNOSIMA DVE ZEMLJE ZBOG TAMO NEKOG UBIJENOG COVEKA JER SU UVEK VECI INTERESI U PITANJU A TO JE ROBNA RAZMENA I GASOVOD -MILIJARDE EURA GODISNJE!!!

  • KOSIGNAS

    14. decembar 2019 | 06:34

    Dakle, kada SAD na teriritoriji druge države likvidiraju teroriste poput Bin Ladena ili Al Bagdadija, niko ne kaže da je ubica došao iz Vašingtona, ili da Amerikanci uklanjaju protivnike Bele Kuće, već da legitimno i legalno uklanjaju pretnju po ,,čovečanstvo". Kada isto to urade Rusi, ako su uopšte oni, onda to više nije likvidacija terorista, već uklanjanje protivnika Kremlja tj. V. V. Putina. Momentalno se promeni klasifikacija iz teroriste u političkog protivnika. Licemerje bez presedana tzv. zapadnog demokratskog novinarstva, ma zapadnog društva uopšte.

  • Косингас

    14. decembar 2019 | 08:39

    Није то никаква "чеченска герила", већ исламски терористи који су убијали жене и децу (сетите се Беслана) и који су на територији Русије хтели да направе Исламску државу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA