≫ 

Snimljeno pleme koje je pojelo mozak milijardera Rokfelera (23), a onda se kupalo u njegovoj krvi

Majkl Rokfeler je bio četvrto dete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler

  • 14
Nova Gvineja pleme Asmata Printskrin: Youtube/Zegrahm Expeditions

Majkl Rokfeler je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, regionu u Novoj Gvineji pre 60 godina, a jedna od teorija je da su ga ubili i pojeli pripadnici lokalnog plemena.

Britanski list "San" objavio je fotografije ovog kanibalskog plemena koje je napravio fotograf Ðanluka Kodini.

MILIJARDER POSTAO LJUDOŽDER? Da li ova slika rešava jednu od najvećih misterija 20. veka?

Michael Rockefeller, Majkl Rokfeler Milijarder, velika uzdanica porodice, završio je u čeljustima plemena punog kanibala; Foto: Guliver/T. Nielsen/Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Majkl Rokfeler (23) je bio četvrto dete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler, momak koji je želeo da istražuje svet. 

ASMATI - NEPOVERLJIVI PREMA BELCIMA

Asmati su imali izuzetno malo kontakata s spoljnim svetom i verovali su da područja izvan njihovog ostrva nastanjuju duhovi, a za belce su verovali da poseduju natprirodne moći. Majkl se uputio u selo Otsjanep, gde je živela većina ovog naroda.

Dopustili su im da ih fotografiše, ali nisu hteli da mu prodaju svoja dela, što je njega samo još više podstaklo na to da donese deo njihove kulture na zapad. Dok je boravio s plemenom, naučio je da njihovi ratnici imaju običaj da uzimaju glave svojih neprijatelja, kao i da jedu njihovo meso.

- Ova divlja zemlja je drugačija od svega što sam video dosad. Mislim da ću uspeti - zapisao je on.

Ubrzo nakon povratka, ponovno se zaputio u istraživanje plemena, a ovaj put je poveo i antropologa Renea Vasinga. Kad su se 19. novembra 1969. čamcem počeli da se približavaju ostrvu, zateklo ih je olujno nevreme. Iako su od obale bili udaljeni 20 kilometara, Majkl je odlučio da okuša sreću.

Mislim da ću uspeti - rekao je, skočio u vodu i zaplivao, nakon čega ga nikad ga više nisu videli.

Njegova bogata i uticajna porodica nije štedela pri pokušajima pronalaska sina. Za njim se tragalo brodovima, avionima i helikopterima, a čak su i njegovi roditelji otputovali na ostrvo. Nakon devet dana uzaludne potrage, holandska vlada je proglasila da nema nade da će ga pronaći živog.

Dve nedelje kasnije proglašen je mrtvim, a kao razlog smrti navedeno je utapanje. Njegova misteriozna smrt je danima punila novinske stupce, a počela su i nagađanja o njegovom tragičnom kraju.

Nova Gvineja pleme Asmata Pleme koje se sveti na bizaran način; Printskrin: Youtube/Zegrahm Expeditions

Jedna od teorija je da se utopio zbog iscrpljenosti ili da ga je napala neka vodena životinja.

Vesing je spasen dan kasnije. Međutim, u nekim oblastima Asmata postojala su plemena koja su upražnjavala kanibalizam, pa se spekuliše da je Rokfeler možda i uspeo da se dokopa obale, a onda su ga uhvatili i pojeli.

Michael Rockefeller, Majkl Rokfeler Majkl Rokfeler; Foto: AP/Tanjug

Novinar Milt Meklin otputovao je 1969. godine na ostrvo kako bi istražio Rokefelerov nestanak. Odbacio je izveštaje da je Rokefeler živeo kao zarobljenik u džungli, ali je zaključio da okolni dokazi podržavaju ideju da je ubijen.

Nekoliko vođa sela Otsjanep, gde je Rokfeler verovatno uspeo da stigne na obalu, ubila je holandska patrola 1958. godine, pružajući tako osnovu da se radi o osveti plemena protiv nekoga iz "belog plemena".

Tako je Rokfeler, verovatno, bio žrtva osvete koja se ogleda u ubijanju i jedenju pripadnika "drugog plemena".

Potvrđeno je da je Majklova majka angažovala privatnog detektiva koji je doneo porodici tri lobanje, a za jednu je tvrdio da je od mladog Rokfelera.

U teoriji njega su pripadnici plemena ubili, potom mu pojeli sve delove tela, a onda se kupali u njegovoj krvi...

Nova Gvineja pleme Asmata Pleme izolovano od sveta; Printskrin: Youtube/Zegrahm Expeditions

U dokumentarnom filmu "Drži reku na desnoj strani", Tobias Šnebaum kaže da je razgovarao s kanibalom iz plemena Asmata koji je opisao kako su pronašli Rokefelera na obali i pojeli ga.

Pročitajte još i - Priča se da su čuvenom milijarderu odrubili glavu, pojeli mozak i telo i kupali se u njegovoj krvi: Sudbina Majkla Rokfelera još nije poznata (VIDEO)

Video: Jedna agencija ima zadatak da miri plemena iz amazonskih prašuma

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA