Turske poslanice pevale u parlamentu i rukama lupale po stolu zbog 440 ubijenih žena

One su zapevale čileansku pesmu "Un Violador en Tu Camino" - "Silovatelj na tvom putu"

  • 7
Poslanice Turska nasilje nad ženama Printskrin: Twitter/@kadinsavunmasi

Turske poslanice otpevale su danas čileansku pesmu nasred parlamenta i poređale fotografije ubijenih žena, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (CHP) pevalo je tu pesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja, prenosi Rojters.

Poslanica Sera Kadigil iz CHP rekla je da je cilj da se istakne položaj žena izloženih nasilju i ubistvima. Poslanicama su se pridružile i muške kolege, koje nisu pevale, ali su držale fotografije ubijenih žena.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojluu, koji je takođe bio u parlamentu, rekao je da Turska deli bol svake žene ubijene u Turskoj i da je pesma u Čileu pevana iz nekih sasvim drugih razloga.

Prema nezvaničnim podacima jedne turske nevladine organizacije, samo u toku prošle godine u Turskoj je ubijeno 440 žena, što je duplo više nego 2012. godine kada je usvojen zakon o zaštiti žena.

Turska nema zvanične podatke o ubistvima žena, a pojedine NVO za zaštitu ženskih prava tvrde da Turska ne sprovodi zakone.

Prošle nedelje uhapšeno je sedam učesnika protesta u Istanbulu, nazvanog Las Tesis protest po čileanskom feminističkom pokretu koji je inspirisao nastanak pesme i plesa "Ti si silovatelj", a slični protesti planirani su i danas u Istanbulu i Izmiru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    15. decembar 2019 | 19:34

    Ne znam kako je u Turskoj ali Srbi treba, da znaju da je ŽENA nečija majka, sestra i ćerka, ona radi i rađa, na svojim slabim rukama nosi svoj svet, svaka žena je borac i treba ih poštovati. A one koje su "nevaljale" pošalješ kod mame i tate, pa nek oni vide šta će sa njom ali nikako ne posezati za nasiljem.

  • Salko

    15. decembar 2019 | 20:57

    I nakraju su otpijevale da smo znale za srbina nebi isle za turcina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA