≫ 

Šta se dešava kada odustanete od vojske u Kini? Slede rigorozne sankcije i javna osuda

Iako je primer ovog studenta redak, nije jedinstven, a njegovi postupci i kazne koje slede zbog toga biće prezentovane javnosti putem medija i društvenih mreža

  • 8

Sa oko dva miliona ljudi u vojnoj službi u Kini, pomislili biste da priča jednog čoveka koji nije mogao da živi po rigoroznim pravilima vojske neće privući nacionalnu pažnju. Upravo se to dogodilo u ovoj mnogoljudnoj zemlji.

Slučaj Zanga Moukanga, studenta iz južne kineske provincije Hajnan, privukao je veliku pažnju javnosti prošle nedelje, piše CNN.

Nakon što je Zang rekao da više ne želi da služi u vojsci, usledile su rigorozne kazne, a detalji su objavljeni na sajtu Narodnooslobodilačke armije na engleskom jeziku.

Koliko će biti loše po studenta?

Zang će se suočiti sa ukupno osam kazni, koje uključuju dvogodišnju zabranu na putovanja u inostranstvo, putovanje Kinom avionom, vozovima ili autobusima, kupovinu nekretnina, uzimanje kredita ili zajmova, pokretanje biznisa, upis ili studiranje na univerzitetu.

Zang, čiji broj godina nije otkriven, neće moći do kraja života da radi vladin posao, čak ni kao privremeni radnik, dodaje CNN. U to spadaju i vladina preduzeća u zemlji u kojoj veliki deo industrije vodi država.

Kina, kineska vojska, zastava Foto: Tanjug/AP

Za odstupanje iz vojske čeka ga i finansijska kazna: 4.000 dolara plus nadoknada vojsci u iznosu od 3.750 dolara za troškove nastale u toku njegovog kratkog vremena kao vojnika, uključujući zdravstvene preglede, putne troškove i troškove života, kao i posteljinu i odeću.

Njega očekuje i javna osuda: njegov postupak i kazne biće predstavljene javnosti putem interneta, televizije, novina i društvenih mreža.

"Davanje primera"

Slučaj studenta Zanga možda jeste redak, ali nije jedinstven. CNN je pretragom kineskih medija naišao na desetine bivših vojnika koji imenovani i bili posramljeni tokom prethodnih godina, a kazne su opisane u kineskom zakonu.

- Peking možda koristi ovaj slučaj kako bi dao primer i objavi ga na način koji dopire do šireg društva - kaže Adam Ni, istraživač Kine sa univerziteta u Australiji.

On je dodao kako je ovo jedan od problema sa kojima se Narodnooslobodilačka armija suočava. Sa jedne strane treba da prezentuje dobru sliku, a sa druge strane treba da spreči ono što smatra lošim ponašanjem ili neposlušnošću.

Kineska vojna služba tehnički se zasniva na regrutaciji, ali to je zahtev koji se retko primenjuje poslednjih godina, jer se dosta dobrovoljaca prijavilo za mesta u snagama koje se brzo modernizuju, kažu stručnjaci.

Za modernizaciju su potrebni manji, ali bolje obrazovani kadrovi. Dakle, vojna snaga se smanjuje, naglašavajući tehnički iskusne volontere nad regrutima koji uglavnom dolaze iz siromašnijih područja sa manje obrazovanja.

Kina, kineska vojska, zastava Foto: Tanjug/AP

Izveštaj državne agencij Ksinua iz jula kaže da Narodnooslobodilačka vojska radije regrutuje studente i diplomce.

Međutim Ni kaže da teškoće vojnog života pogađaju i one obrazovanije regrute.

- Mislim da je to prilično teško okruženje, potencijalno daleko od porodice i prijatelja, jer obavljate niz poslova koji su fizički zahtevni, ako nisu opasni - dodao je on.

Za većinu mladih Kineza vojska uopšte nije dobro mesto za rad, dodaje CNN. I Zang se očigledno složio sa tim.

Nakon što se u septembru pridružio vojsci, iskazao je želju da izađe iz nje mesec dana kasnije, a krajem novembra je izbačen iz vojske.

Video: Garda kineske vojske dala domaći zadatak svim kolegama

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Curice

    17. decembar 2019 | 09:44

    Nema muskarca bez vojnika. Nasi su u suknjicama sluzili .

  • nikolas

    17. decembar 2019 | 09:24

    A KAD TO KAZE SNN I PRIKAZE ONDA JE SVE ,ISTINA, DO MOGA!!!!

  • Sale1971

    17. decembar 2019 | 09:30

    Nije mnogo izgubio, a još više dobio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA