Dečak ubio očuha koji ga je zlostavljao, pa osuđen: Može li 10-godišnjak da bude hladnokrvni ubica?

"Odgovorno dete" je emisija na BBC-ju koja donosi priču o Reju, 12-godišnjem dečaku koji je ubio očuha zajedno sa svojim bratom Nejtanom. Priča je zasnovana na stvarnom slučaju

  • 2

Džerom (14) i njegov brat Džošua (23) izboli su očuha na smrt u Sariju u Engleskoj dok je ležao na sofi u avgustu 2013. godine. Maloletnom dečaku suđeno je za ubistvo, a o čitavom ovom slučaju snimljena je i serija koja je podigla dosta prašine.

Kada imate 10 godina ne možete legalno da pušite, pijete, glasate, venčate se pa čak i ni da kupite ljubimca. Idete u osnovnu školu i legalno ste dete, ali može da vam se sudi kao odrasloj osobi za ubistvo. Nova BBC drama "Odgovorno dete" (Responsible Child) zasniva se na stvarnom događaju od pre nekoliko godina, kad je jedan dečak zajedno sa svojim bratom izbo svog očuha na smrt. Emisija se sprema da ponovo pokrene raspravu o tome da li deci treba suditi na sudu za odrasle.

"Odgovorno dete" donosi priču o Reju (Džerom), 12-godišnjem dečaku koji je ubio očuha zajedno sa svojim bratom Nejtanom (Džošua).

Zakon u Engleskoj i Velsu postavlja granicu za krivičnu odgovornost - uzrast u kojem se smatra da je pojedinac sposoban da počini zločin - na 10 godina, pa se Reju sudi kao odraslom, piše BBC.

Ova serija zasnovana je na stvarnom slučaju Džeroma Elisa, koji je imao 14 godina kada je osuđen na šest godina kazne zbog ubistva nožem očuha Nila Tuleja (54), zajedno sa starijim bratom Džošuom (23) 2013. godine.

"Odgovorno dete" postavlja pitanje da li deca kao što su Rej ili Džerom potpuno razumeju zločin koji počine i da li bi trebalo da im se sudi kao odraslim osobama.

Gledaoci u ovoj seriji saznaju da je očuh Skot za dlaku izbegao zatvor nakon što je sekirom napao Nejtana.

Kasnije se vratio u porodičnu kuću, kada počinje da zlostavlja majku dečaka.

Jedne noći dečaci su napali očuha dok je spavao na sofi.

Priča je ispričana u dva vremenska okvira. Drama prati i događaje koji su doveli do ubistva i dramu koja se odvija na sudu, uvodeći nas u iskustvo mladića o pravnom sistemu i postavljajući snažna pitanja o odgovornosti i iskupljenju.

Dok Rejev psihijatar postavlja pitanje da li je dečak uopšte sposoban da razume za šta ga terete, kaže da "Reju nije dozvoljeno čak ni hrčka da kupi dok ne napuni 16. godina".

Ova emisija zasnovana na stvarnom suđenju biće emitovana večeras u 9 sati na BBC-ju.

Slučaj koji je inspirisao "Odgovorno dete"

Džerom (14) i njegov brat Džošua (23) izboli su očuha na smrt u Sariju u Engleskoj dok je ležao na sofi u avgustu 2013. godine.

Tulej, koji je bio u vezi sa dečakovom majkom, u vreme napada je spavao.

Pretrpeo je više od 60 uboda u telo, a povrede su bile toliko teške da mu je glava bila skoro otkinuta.

- Dokazi ne pokazuju jasno šta je ko uradio u tom brutalnom napadu, možda je Džošua uradio više od tebe. Prihvataš da si koristio nož i da si znao šta radiš - rekao je sudija dečaku.

Braća su na sudu rekla da je očuh zlostavljao njih i njihovu majku.

Godinu dana kasnije očuh je pretio da će ubiti Džošuu i napao ga je sekirom, rečeno je na sudu.

Obdukcija je pokazala da je Nil Tulej (54) imao ubode po celom telu. Najteže rane bile su na vratu, a jedna je bila duboka osam centimetara.

Džerom nije proglašen krivim zbog ubistva, ali jeste za manje optužbe za ubistvo na osnovu gubitka kontrole. Njegov brat Džošua proglašen je krivim za ubistvo.

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. decembar 2019 | 16:18

    Moja baba kaze dete cim moze da otvori vrata ono je vec veliko ,kad bolje razmislimo ima logike, treba se postaviti pitanje o opravdanom zlocinu,znate nekad kad zakaze porodica,drustvo,zakoni,ostanete onda sami da resavate problem ,svako resava po svojoj inteligenciji ,situaciji i vremenu i shodno godinama,da je neko prijavljivao probleme u porodici ,mozda nebi se i nista desilo, ako je prijavljeno a institucije zakazu kome onda da se obratite, onda ste u situaciji da budete zrtva ili da se suprostavite zlostavljacu,dete od tih god pozna samo prirodni instikt a to je borba za zivot ,ono je radilo samo po svom instiktu,to je malo kompleksan problem gde bi se trebalo dobro udubiti u sustinu stvari i dovesti zakon do najcistije i logicne misli

  • Mile

    8. januar 2020 | 13:05

    Ako je dete u stanju da počini zločin kao odrasla osoba, onda mu treba i suditi kao odrasloj osobi. Naravno, treba suditi i njegovim roditeljima ili starateljima kao saučesnici, jer su nebrigom do toga doveli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA