≫ 

Jezivo otkriće u Oklahomi: Nađena masovna grobnica u kojoj su žrtve masakra iz 1921?

Tokom racije 1921, mnogi crni muškarci su ubijeni, a tačnih podataka nema, pa se broj žrtava procenjuje između 36 i 300. Država je potvrdila smrt 39 osoba 2001, a od tada postoje tvrdnje da su mrtvi bačeni u masovne grobnice kako bi tadašnje vlasti prikrile zločin iz mržnje

  • 3
Tulsa 1921 Foto: Wikipedia/United States Library of Congress

Istražitelji u Oklahomi tvrde da su pronašli grobnicu u kojoj bi moglo da se nalazi i do 100 ljudskih tela. Navodno se radi o žrtvama masakra u Talsi iz 1921. godine koji se smatra najgorim izlivom rasne mržnje u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Masovna grobnica datira, kako piše CBS njuz, baš iz perioda masakra u Talsi, kada su beli stanovnici ovog grada u Oklahomi krenuli na svoje crne komšije.

Tokom racije 1921, mnogi crni muškarci su ubijeni, a tačnih podataka nema, pa se broj žrtava procenjuje između 36 i 300. Država je potvrdila smrt 39 osoba 2001, a od tada postoje tvrdnje da su mrtvi bačeni u masovne grobnice kako bi tadašnje vlasti prikrile zločin iz mržnje.

Skot Hamersted, istraživač iz Argeološkog istituta u Oklahomi rekao je da je njegov tim razmotrio dve lokacije i da je pronašao ono za šta se veruje da je rupa dovoljno velika da u njoj stane do 100 tela.

- Siguran sam koliko mogu da budem da je ovo nešto što se može povezati sa masakrom - rekao je on.

Naučnici sada planiraju dodatne pretrage i nadaju se da će konačno dovesti do iskopavanja.

- Čak i ako je sve očuvano, ne znamo koga ćemo naći unutra - rekla je forenzička antroploškinja Fibi Stablfild sa Univerziteta na Floridi.

Lokalni zvaničnici u Talsi odobrili su istraživanje.

tulsa 1921 Strašne scene nakon racije; Foto: Profimedia

Ako tokom iskopavanja zaista budu nađeni delovi tela ubijenih Afroamerikanaca, lokalne crnačke zajednice su navele da bi volele da posmrtni ostaci budu zakopani u lokalnoj crkvi, jedno od retkih mesta koje je preživelo nasilje 1921.

Racije u Talsi trajale su od 31. maja do 1. juna 1921. godine. Mete su bile crnačke porodice, njihovi domovi i radnje. U napadima je korišćeno vatrno oružje i eksploziv.

Masakr u Talsi dosbeo je ponovo u centar pažnje zahvaljujući seriji HBO "Watchman", a koja govori o rasističkim tenzijama u Talsi. Serija je premijerno prikazana 20. oktobra ove godine.

Video: Tamo daleko nad Plavom grobnicom

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA