≫ 

Predstavnički dom opozvao Trampa: Mora na suđenje

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv

  • 18
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp je u sredu veče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Reč o istorijskom koraku, koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike, ocenjuje novinska agencija Rojters.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Debata o dve tačke predloga za opoziv u Predstavničkom domu trajala je više od osam sati, a republikanci i demokrate su iznosili od ranije poznate stavove o opozivu predsednika. Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Predstavnički dom, Donald Tramp Trenutak glasanja Foto: Tanjug/AP

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik“.

Pelosi se zahvalila predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili predlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

„Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji“, rekla je Pelosi.

Predstavnički dom, Nensi Pelosi Nensi Pelosi zadovoljna rezultatom glasanja Foto: Tanjug/AP

Bela kuća je posle glasanja saopštila da je "Tramp spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu".

"Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kom je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

"Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču", rekao je Tramp.

Donald Tramp Tramp za vreme glasanja bio u Mičigenu Foto: Tanjug/AP

Ubrzo posle okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

"Posle tri godine mračnog lova na veštice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca", rekao je Tramp tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu "od prvog dana".

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja - o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca.

Podsetimo, nijedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

Ni jedan republikanski senator nije nagovestio da će to uraditi, pa je izvesno da će Tramp ostati na položaju predsednika.

Pelosi: Ne daje nam izbora

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je uoči glasanja da Tramp nije ostavio izbora.

Predsednik je stalna pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu naših izbora - osnovama naše demokratije. Ako ne delujemo sada, bili bismo nemarni u obavljanju naše dužnosti. Tragično je da su predsednikove neoprezne akcije dovele do toga da impičment bude neophodan - smatra Nensi Pelosi.

Republikanci: Prema Isusu se pravednije ophodili

Predstavnik Republikanaca Beri Laudermilk rekao je da su se i prema Isusu Hristu pravednije ophodili kada su ga razapeli nego prema Trampu.

- Pre nego što glasate danas, nedelju dana pre Božića, želim da imate ovo na umu. Kada je Isus lažno optužen za izdaju, Pontije Pilat je dao Isusu priliku da se suoči sa onima koji ga optužuju. Tokom tog nazovi suđenja, Pontije Pilat dao je više prava Isusu nego demokrate sada predsedniku države - rekao je Laudermilk.

Opoziv kao Perl Harbor

Kongresmen iz redova republikanaca, Majk Keli uporedio je proces oko impičmenta sa bombardovanjem Perl Harbora:

- Strašna stvar se u SAD desila 7. decembra 1941. godine, predsednik Ruzvelt je tada rekao "Ovo je datum koji će biti poznat po zlu". Danas, 18. decembra 2019. godine je drugi datum koji će biti upamćen po zlu. Kada samo zato što mrzite predsednika SAD i kad ne možete da nađete drugi razlog osim tog da ste toliko zaslepljeni svojom mržnjom da ne vidite jasno, odlučite da je jedini način da ovog predsednika ne izaberu ponovo, da ga opozovete.

(Telegraf.rs/Voice of America)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glorija

    19. decembar 2019 | 06:04

    Jahači apokalipse su uspeli u svom naumu, a svet će uskoro osetiti njihovu žeđ za krvlju.

  • Mare

    19. decembar 2019 | 08:45

    Strasno sta radi kriminalci u americi.Posto poto hoce da ga sklone da nadju nekoga ko ce da povede rat.

  • Др

    19. decembar 2019 | 06:49

    Лако је њему! Замислите да има СЗС за опзицију

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA