Samo ova tri predsednika su opozvana u istoriji SAD: Da li će Tramp zaseniti Džonsona i Klintona?

Optužnica protiv Trampa sastoji se od dve tačke. Optužen je za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kogresa, a Donji dom, u kom su većinom demokrate, usvojio je predlog za opoziv. Ipak, većinu u Senatu čine republikanci

  • 6

Donald Tramp postao je sinoć treći predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je opozvan u Predstavničkom domu Kongresa. Njega sada čeka suđenje u Senatu, a ishod je prilično neizvesan. Pre njega, ovim putem prošla su samo dvojica predasednika - Endru Džonson 1868. i Bil Klinton 1998. godine. Obojica su preživela.

Trampova optužnica sastoji se od dve tačke. Optužen je za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kogresa, a Donji dom, u kom su većinom demokrate, usvojio je predlog za opoziv. Ipak, većinu u Senatu čine republikanci.

Debata u Kongresu trajala je više od osam sati, a republikanci i demokrate iznosili su ranije poznate stavove o opozivu predsednika.

Za prvu tačku, zloupotrebu položaja, glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka, opstrukcija Kongresa, usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Predstavnički dom, Donald Tramp Glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa; Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, demokrate su teretile Tramp da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije demokrata. Upravo zbog toga optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa povodom ovog pitanja.

- 18. decembar je dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik - rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nakon glasanja.

Glasanje u Senatu Trampa verovatno čeka u januaru. Kakav će ishod biti prilično je teško predvideti, ali ako se nastavi tradicija, Tramp bi mogao da bude treći predsednik koji je preživeo suđenje.

Pre njega na "stub srama" stavljeni su Endru Džonson i Bil Klinton. Dodatno, još dvojica su se suočavala sa tom mogućnošću, Džon Tajler i Ričard Nikson, ali je Nikson podneo ostavku pre nego što je proces počeo.

Donald Tramp Suđenje u Senatu će verovatno početi u januaru; Foto: Tanjug/AP

Impičment Endrua Džonsona

Proces impičmenta protiv 17. američkog predsednika počeo je 24. februara 1968. godine. Džonson je optužen za "zločine i prekršaje" čiji su detalji slistani u čak 11 tačaka.

Prva optužba bila je za kršenje zakona iz 1867. po kom su predsedniku ogranične prava da ukloni nekog zvaničnika sa pozicije bez odobrenja Senata. Ipak, Džonson je otpustio Edvina M. Stantona, tadašnjeg "sekretara rata".

Džonson je tako postao prvi američki predsednik koji je opozvan 2-3. marta 1868. kada je Predstavnički dom zvanično usvojio optužbe i prosledio ga Senatu na dalji proces.

Suđenje u Senatu počelo je tri dana kasnije. Već 16. maja, Senat nije uspeo da osudi Džonsona po jednoj tački optužnice, a slično se ponovilo i u danima koji su usledili. Džonson je na kraju pred Senatom oslobođen.

Nakon što nije uspeo da dobije demokratsku nominaciju 1868. godine za predsedničke izbore, Džonson je bio primoran da se povuče već 1869. godine.

Bil Klinton Bil Klinton je drugi američki predsednik protiv kog je pokrenut impičment; Foto: AP/Tanjug

Skandal sa Bilom Klintonom

Proces impičmenta protiv 42. predsednika SAD Bila Klintona pokrenut je 8. oktobra 1998. godine. I on je takođe optužen za "zločine i prekršaje", a optužbe su se posebno odnosile na to da Klinton nije govorio istinu iako je položio zakletvu, te da je opstruisao pravdu.

Optužbe su proizašle iz tužbe za seksualno uznemiravanje koju je protiv Klintona podnela Pola Džons i Klintonovog svedočenja u kom negira da je imao seksualne odnose sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

Klinton je tako 19. decembra 1998. postao drugi američki predsednik koji je opozvan, te je proces prosleđen Senatu.

Suđenje je počelo u januaru 1999, a već je 12. februara bilo poznato da ne postoje potrebne dve trećine za smenu.

Klinton je tako spasen i ostao na vlasti sve do kraja svog drugog mandata.

Video: Tramp: Demokrate marširaju ka političkom samoubistvu

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    19. decembar 2019 | 11:14

    Ovoga srednjega ce bog kazniti samo tako.

  • Petar

    19. decembar 2019 | 10:23

    Zato je Klintonu trebalo bombardovanje Srbije da skrene pažnju sa Levinski afere

  • Andrej

    19. decembar 2019 | 11:39

    Nadam se da ovaj zbog njihovih političkih prilika, neće početi neki rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA