Kako je Putin zbunio svet: Jedna izjava o ustavu (ne) otkriva njegove namere o ponovnoj kandidaturi

Predsednik Rusije zbunio svetsku javnost izjavom da je moguća promena određenih delova ustava, ali samo nakon temeljne rasprave u društvu

  • 12
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Izjava Vladimira Putina na godišnjoj konferenciji da je otvoren za razgovore o mogućoj promeni pojedinih delova Ustava podigla je veliku prašinu i navela mnoge da se zapitaju da li će ruski predsednik pronaći način da sebi obezbedi još jedan mandat.

Putin je pokrenuo spekulacije nakon što je "provukao" da postoji mogućnost o izmeni Ustava i to onog dela koji se odnosi na predsednički mandat, tačnije deo koji onemogućava da se predsednik, koji je imao dva uzastopna mandata, kandiduje treći put.

On je na godišnjoj konferenciji istakao da je ustav "živi dokument" koji mora biti u skladu sa razvojem društva i koji treba da odražava volju naroda.

- Mislim da ne bi trebalo da menjamo ustav ili da usvajamo novi - rekao je Putin danas u Moskvi i tako naveo mnoge da protumače njegove reči kao siguran znak da će se po isteku mandata povući.

Međutim, tada je on ukazao na činjenicu da u osnovnom zakonu postoje "osnovne stvari" koje tek treba da budu primenjene u potpunosti.

- To se odnosi na prvo poglavlje. Za mnoge je način na koji ja to vidim, svetogrđe - rekao je Putin i potom dodao da se sve ostalo "u principu može promeniti na ovaj ili onaj način".

Vladimir Putin, Rusija Izbori, Russia Presidential Election Prošle godine pobedio na izborima sa 76 odsto glasova Foto: AP/Tanjug

- To uključuje proširenje prava parlamenta i promene nekih prerogativa predsednika i vlade. Ali to se može učiniti samo nakon pravilnih priprema i temeljne rasprave u društvu, ali vrlo delikatno - objasnio je Putin.

Rekao je da je otvoren "za podešavanje ograničenja predsedničkog mandata", sugerišući da bi oni mogli da budu promenjeni tako da ne ograničavaju nečiju mogućnost da služi više od dva mandata.

- Jedna stvar koja bi se mogla promeniti u vezi sa ovim predsedničkim terminima jeste uklanjanje klauzule „sukcesivno“. Vaš ponizni sluga služio je dva mandata uzastopno, a zatim napustio funkciju i imao je ustavno pravo da se vrati na mesto predsednika, jer to nisu bila dva uzastopna mandata - rekao je Putin i dodao da "ova klauzula" smeta nekim političkim analitičarima i javnim ličnostima, te da bi je možda trebalo ukloniti.

Iako je prošle godine uoči izbora izjavio da mu ne pada napamet da menja ustav Rusije da bi sebi produžio mandat, njegova današnja "odmerena izjava" navela je mnoge da pomisli da Vladimir Putin upravo sada o tome razmišlja.

Nakon što su počele spekulacije da će Putin promenom ustava sebi omogućiti da i posle 2024. godine sedi u predsedničkoj fotelji, oglasila se glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan, koja je napisala da nove kandidature neće biti.

- Za one koji su se pitali da li će se šef kandidovati za još jedan predsednički mandat — neće - napisala je Simonjan na svom nalogu na Telegramu.

Podsetimo, Putin je prvi put postao predsednik 2000. godine. Po isteku drugog mandata 2008. godine, predsedničku funkciju preuzeo je Dmitrij Medvedev, da bi 2012. godine Vladimir Putin opet došao na vlast.

Putin je prošle godine pobedio na predsedničkim izborima osvojivši 76 odsto glasova, a mandat mu ističe 2024. godine.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    20. decembar 2019 | 11:20

    Negledajte koliko Putin je dosad imao mandata u Rusiji vec gledajte koliko Vucic je dosad imao mandata i koji se opet kandiduje za isti

  • Voja

    19. decembar 2019 | 20:15

    Ovde se prica o nekoj demokratiji, a najveci diktator amerika to plasira, svima mora da bude jasno dez dobrog diktatora i cvrste ruke nema drzave demokratija je zvaka za siroke mase koje bi htele da se ovajde od režima,. A to koliko je demokratija dobra procitajte šta je sokrat rekao o demokratiji. Zato gospodinu Putinu podrska s moje strane jer je Rusiju izvukao iz pepela

  • miki

    19. decembar 2019 | 17:12

    Ma vlada ce dok je ziv.Normalno kod Rusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA