"Ovo je najradikalniji govor kraljice": Prioritet britanske vlade izlazak iz EU do 31. januara

Prioritet vlade, kako je objasnila, biće izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara. Kao još jedan od prioriteta izdvajaju se dodatne finansije za zdravstveni sistem, što će da bude predviđeno i novim zakonom

  • 2
Kraljica Elizabeta II

Foto: Tanjug/AP

Bregzit i nacionalni zdravstveni sistem dominiraju u agendi konzervativne vlade koju je u govoru iznela britanska kraljica Elizabeta II.

Prioritet vlade, kako je objasnila, biće izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara. Kao još jedan od prioriteta izdvajaju se dodatne finansije za zdravstveni sistem, što će da bude predviđeno i novim zakonom.

Od 30 novih zakona koje je pomenula kraljica, sedam se odnosi na Bregzit. Tih sedam biće o na trgovini, poljoprivredi, imigraciji, ribolovu, finansijama i međunarodnom privatnom pravu.

Obraćajući se parlamentu drugi put za manje od tri meseca, kraljica je navela da je prioritet vlade da se Bregzit dogodi do 31. januara, ali se pominje i niz unutrašnjih reformi.

Džonson i Korbin, kraljičin govor

Lider konzervativaca Boris Džonson i lider laburista Džeremi Korbin; Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson izneo je u parlamentu zakonodavni program svoje vlade, opisujući ga kao "najradikalniji govor kraljice u generaciji".

Govor kraljice, koji je napisala vlada, ali ga monarh čita sa vrha zlatnog prestola u Domu lordova,  uključuje nekoliko desetina zakona koje će vlada doneti u narednoj godini.

Džonson, čija je konzervativna partija pobedila velikom većinom na izborima 12. decembra, obećao je da će izvesti Britaniju iz Evropske unije krajem januara, a zatim se posvetiti domaćim prioritetima, uključujući zdravstvo i policiju, prenosi Rojters.

- Nemamo vremena za gubljenje i počinjemo odmah sa najradikalnijim kraljičinim govorom u generaciji da ispunjavamo prioritete britanskog naroda - rekao je Džonson u obraćanju koje je prethodilo kraljičinom govoru, u kojem je predstavio planove za narednu godinu i pobrojao zakone koje vlada ima za cilj da donese.

Video: Čudan momenat na banketu: Tramp dodirnuo kraljicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. decembar 2019 | 15:21

    BRITANIJA IZLAZI IZ EU. A MI, UPORNI DA UĐEMO. PA KO JE TU LUD ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA