≫ 

Republikanci udarili na demokrate: "Opoziv Trampa vođen partizanskim gnevom, a ništa niste dokazali"

Lider republikanaca u Senatu rekao da su demokrate donele najishitrenu odluku u istoriji

  • 16
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Predstavnički dom vođen demokratama dozvolio je da "partizanski gnev" dovede do "toksičnog presedana koji će odjekivati u budućnosti". Tako je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel prokomentarisao opoziv američkog predsednika Donalda Trampa.

Mekonel je rekao da je odluka o opozivu najishitrenija, najneutemeljenija i najnepravednija odluka doneta u istoriji.

Na ovu Mekonelovu izjavu reagovale su demokrate, odgovarajući da Mekonel ni na koji način nije odbranio Trampove postupke.

U sredu kasno uveče skoro svi članovi Demokratske partije u Predstavničkom domu, u kojem imaju većinu, glasali su za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa.

Trampa terete za zloupotrebu ovlašćenja i opstrukciju rada Kogresa. Predsednika sada čeka suđenje u Senatu, u kom većinu imaju republikanci, što znači da su male šanse da će Trampa biti lišen vlasti.

Predstavnički dom, Donald Tramp Demokrate u Predstavničkom domu glasale za opoziv Foto: Tanjug/AP

Nakon glasanja, Tramp je rekao da su glasovi demokrata u Predstavničkom domu biti motivisani zavišću, mržnjom i besom.

Video: Tramp: Demokrate marširaju ka političkom samoubistvu

- Istraga koja je trajala 12 nedelja može da uruši institucije američke demokratije, a Predstavnički dom nije uspeo da dokaže da je Donald Tramp prekršio zakon - rekao je Mekonel.

On je rekao da su demokrate donele odluku da opozovu Trampa i pre nego što je inaugurisan.

- Istraga o Trampu je trajala mnogo kraće nego istrage u procesu opoziva predsednika Bila Klintona i Ričarda Niksona - istakao je Mekonel.

On je dodao da je opoziv utemeljen na neutemeljenim osnovama i "najtanjim dokazima" u odnosu na sve opozive pokrenute u američkoj istoriji.

Demokrate odgovorile republikancima

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu rekao je da Mekonel nije uspeo da opravda Trampove postupke.

- Lider republikanaca nije mogao da pobije optužbe protiv predsednika. Nije dao nijedan argument za njegova dela, što je samo po sebi poražavajuće za odbranu predsednika - rekao je Šumer.

Čak Šumer Čak Šumer Foto: Tanjug/AP

On je takođe kritikovao ideju da se suđenje sprovede bez saslušanja svedoka.

- Ako je slučaj iz Predstavničkog doma toliko slab i neutemeljen, zašto se Mekonel toliko boji svedoka i dokumenata? - pitao je Šumer i dodao da su demokrate želele fer i brzo suđenje, sa četiri svedoka, i vremenskim okvirom za svaki segmen procesa.

Šta je sledeći korak?

Sada demokrate i republikanci moraju da se dogovore na koji način će biti održano suđenje. Mekonel je već rekao da ne može da se dogodi da Senat osudi Trampa. On je naveo i da može da iskoristi to što republikanci imaju većinu da ubrza tok suđenja i to bez izjava svedoka.

Nensi Pelosi Nensi Pelosi Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, Nensi Pelosi je rekla da Predstavnički dom može da odloži slanje dokumentacije o impičmentu senatu. To bi moglo da odloži početak suđenja i da uskrati Trampu "tako očekivanu oslobađajuću presudu".

Podsetimo, demokrate terete Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Video: Američki poslanici viknuli jašta i opozvali Trampa

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    20. decembar 2019 | 07:43

    Da je iole normalanih shvatanja podneo bi ostavku ali nije.

  • Rastko

    20. decembar 2019 | 09:23

    Amerika je u stvari nista drugo do burleska veoma OPASNA po zivot.

  • Mihailović

    20. decembar 2019 | 07:25

    Šta su radili u celom svetu sada rade kod sebe zahvaljujući Klintonovoj ...ali nema šanse da sruše Trampa samo su mu svojom akcijom osigurali drugi mandat. Džabe šiptari čekaju svoje mentore i potrošili milione da demokrate dođu na vlast koji su tek sada sami sebi obezbedili poraz...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA