≫ 

Svetu preti nova katastrofa: Milion tona radioaktivne vode iz Fukušime završiće u Pacifiku

Radioaktivna voda iz Fukušime najverovatnije će biti puštena u okean

  • 2
Nuklearna elektrana Fukušima Daići. 2021 počinje uklanjanje nuklearnog odpada Foto: Tanjug/AP

Japan bi mogao da izbaci milion tona radioaktivne vode u Pacifik iz nuklearke u Fukušimi.

Od havarije 2011. godine nagomilalo se nekoliko miliona tona vode koja je zagađena, i rezervoari su prepunjeni, tako da bi moglo da dođe do ispuštanja vode u Pacifik.

Vlasti u Japanu predložile su kontrolisano puštanje radioaktivne vode u okean. Takođe, predloženo je i zagrevanje vode kako bi deo ispario.

Nuklearna elektrana Fukušima Daići. 2021 počinje uklanjanje nuklearnog odpada Rezervoari prepunjeni Foto: Tanjug/AP

Kako su naveli, ispuštanje vode u okean bi bilo strogo kontrolisano tako da okean ne bi bio isuviše zagađen. 

- Više ne postoji opcija dugog skladištenja kontaminirane vode - saopštili su nadležni.

Smatraju da bi kontrolisano puštanje vode bila najbolja opcija, zato što bi se polako mešala sa okeanom i tada bi naučnici bili u mogućnosti da prate nivo radioaktivnosti. 

Filtrirarju radioaktivne elemente

U elektrani postoji sistem za pumpanje i filtraciju u kom se iz vode filtriraju gotovo svi radioaktivni elementi, osim tritijuma. Međutim, stručnjaci kažu da je štetan samo za ljude u velikim dozama.

Kompanija koja rukovodi nuklearkom kaže da većina vode koja se čuva u elektrani i dalje sadrži druge radioaktivne elemente, uključujući cezijum i stroncijum koji izazivaju rak i potrebno je dalje lečenje.

japan, fukušima, godišnjica, komemoracija Milion tona radioaktivne vode moglo bi da završi u okeanu Foto: Tanjug/AP

Na jučerašnjem sastanku nije doneta odluka kako će biti rešen problem sa nagomilanom vodom. Stručnjaci, uključujući one iz Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su pregledali postrojenje u Fukušimi, podržali su kontrolisano ispuštanje vode u more kao jedinu realnu opciju.

Naoia Sekija, sociolog sa Univerziteta u Tokiju i ekspert za katastrofe i društveni uticaj, rekla je da je puštanje radioaktivne vode realna opcija, ali da će uticaj na stanovništvo biti ogroman. Zvaničnik agencije rekao je da niko nije izrazio suprotno mišljenje da je "tehnički realan način ispuštanja vode u more ili vazduh". Rasprave o zbrinjavanju radioaktivne vode traju godinama i komisija nema rok kada treba da ih prijavi vladi.

Celom ovom projektu oštro se protive lokalni stanovnici, ekolozi i ribari, koji tvrde da će oslobađanje radioaktivne vode ozbiljno ugroziti ekosistem ne samo u ovom području Japana nego i u svetu.

Toksični otpad nastao nakon jedne od najgorih nuklearnih katastrofa 

Nuklearna katastrofa u Fukušimi dogodila se 2011. godine, nakon što je Japan pogodio snažan zemljotres praćen cunamijem. Stradalo je više od 15.000 ljudi, dok se u TEPCO nuklearnoj elektrani Fukušima Daići broj 1 dogodilo nekoliko ekpslozija usled kojih je smrtonosna radijacija iscurela u okolinu.

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/The Sun)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    25. decembar 2019 | 12:00

    Kako to da ovaj nuklearni otpad je opasan a kada ameri bombarduju njime nije opasan? Možda je opasan jer je razblažen u vodi?

  • Сварог

    25. decembar 2019 | 12:11

    Не би био исувише загађен радиоактивном водом???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA