Ruski lider ljut zbog rezolucije EK: Putin okrivio Poljsku da je dogovarala ratne akcije sa Hitlerom

Putin je rekao da je sporazum postignut 1938. godine koji dozvoljava Hitleru da anektira Čehoslovačku primer zapadnjačke "tajne borbe" s nacističkim vođom, pre nego što je kritiku usmerio na Poljsku

  • 3
Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Ruski lider Vladimir Putin tvrdi da je Poljska bila antisemitska i da je dogovarala ratne akcije s Adolfom Hitlerom, što je njegov argument protiv rezolucije Evropske komisije u kojoj se delom okrivljuje Sovjetski Savez za početak Drugog svetskog rata. On je takođe dodao kako je navedena rezolucija čista glupost.

Putin je naveo i to kako je na potpisivanje Molotov-Ribbentropovog pakta bilo nužno nakon što su druge evropske države potpisale sporazume o nenapadanju s Hitlerom.

Rekao je da je sporazum postignut 1938. godine koji dozvoljava Hitleru da anektira Čehoslovačku primer zapadnjačke "tajne borbe" s nacističkim vođom, pre nego što je kritiku usmerio na Poljsku.

Prethodno navedenu rezoluciju Evropskog parlamenta podržali su zastupnički klubovi pučana, socijaldemokrata i liberala, ali i nacionalnih konzervativaca (EKR) među kojima su poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) i ekstremni desni Vox iz Španije.

U toj rezoluciji podseća se na okupaciju Poljske s dve strane, ali osuđuje i današnja Rusija, u kojoj političke elite putem propagande ne prestaju "umanjivati komunističke zločine i uzdižu totalitarni sovjetski režim".

Takođe, navodi se da je Rusija još uvek najveća žrtva komunističkog totalitarizma i da nije demokratska država.

Vladimir Putin je posebno problematizirao odnos prema historiji u Poljskoj, navodeći da je poljski ambasador u Njemačkoj 30-ih godina bio simpatizer nacista te da je usko sarađivao s Hitlerom.

On je naveo i to da je ambasador obećao Hitleru spomenik u Poljskoj ako uništi Židove, piše Independent.

(Telegraf.rs/Independent/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    26. decembar 2019 | 13:03

    Rusija je sila koja se mora postovati,male zemljice tipa Srbija moraju da slusaju,kakav god savez RF napravi.

  • S.z

    26. decembar 2019 | 15:00

    Pa Englezi su surovali najvise sa Hitlerom i pre i posle rata zmureci dok je gazio citavu Evropu dok nije krenuo i na njih a kad su ga Rusi pojurili do Berlina opet su oni davali nacistima utocista i spasavali ih od odmazde.

  • W

    26. decembar 2019 | 17:01

    Inače Nemačka nije započela ww2 jer su joj Britanija i Francuska objavile rat! A, ove Poljske i treba rasparčad jer se vidi i danas šta su, a na Ruse besni ne zbog 45-te nego zbog poraza nekoliko vekova ranije kad su harali rusijom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA