Varšava i Moskva se još prepucavaju oko Drugog svetskog rata: Poljski premijer rekao da Putin laže

ruski lider Vladimir Putin tvrdi da je Poljska bila antisemitska i da je dogovarala ratne akcije s Adolfom Hitlerom

  • 3
Vladimir Putin, Mateusz Morawiecki Foto: Tanjug/AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin laže o Drugom svetskom ratu, kako bi skrenuo pažnju sa ruskih neuspeha.

On je to rekao povodom Putinove izjave u kojoj je okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata, zbog čega je u petak ruski ambasador u Poljskoj pozvan na razgovor u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi dobio zvaničnu protestnu notu, prenosi AP.

- Predsednik Putin je lagao o Poljskoj u brojnim prilikama i to radi namerno. To se obično dešava u situaciji kada vlasti u Moskvi osećaju međunarodni pritisak zbog svojih poteza. I taj pritisak nije na istorijskoj, već na geopolitičkoj sceni - rekao je Moravjecki.

Kao primere neuspeha Rusije, Moravjecki je naveo suspenziju ruskih atletičara zbog dopinga, nedavno produženje sankcija EU, kao i sankcije SAD zbog izgradnje Severnog toka.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

- Smatram te reči predsednika Putina kao pokušaj da se prikriju ti problemi - rekao je Moravjecki.

Takođe, ruski ambasador u Poljskoj pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, a to predstavlja pokušaj Varšave da izmeni situaciju u svoju korist, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je za televiziju Rusija 1 rekla da je pozivanje ruskog ambasadora postalo "diplomantska rutina" i da ne predstavlja vrstu "diplomatskog vrhunca", prenosi Tass.

- Zašto su se tako poneli, zašto su tako reagovali? Odgovor je veoma jednostavan - da bi promenili situaciju u svoju korist i rekli ''Možda se desilo ovako, ali ne baš'' - rekla je Zaharova.

Pre tri dana ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev pozvan je u poljsko Ministarstvo zbog izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o poljskom ambasadoru u nacističkoj Nemačkoj, koga je nazvao "ološem i anti-semitskom svinjom" jer je hteo da izgradi spomenik Hitleru u Varšavi zbog proterivanja Jevreja u Afriku.

Da podsetimo, ruski lider Vladimir Putin tvrdi da je Poljska bila antisemitska i da je dogovarala ratne akcije s Adolfom Hitlerom, što je njegov argument protiv rezolucije Evropske komisije u kojoj se delom okrivljuje Sovjetski Savez za početak Drugog svetskog rata. On je takođe dodao kako je navedena rezolucija čista glupost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чича

    30. decembar 2019 | 13:24

    Лако је пољаку да лаје кад му леђа чувају белосветске империјалистичке але.

  • Boki

    30. decembar 2019 | 09:55

    Koliko sam upućen, Hitler i Staljin su pokušavali da naprave dogovor oko Poljske, ali kako do dogovora nije došlo Poljska je prva bila na meti okupacije "jačeg".

  • Dora

    30. decembar 2019 | 10:32

    Prvog septembra napadaju svabe sedamnestog septembra Rusi. Ko iole poznaje istoriju ne mora da slusa Putina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA