Pakao u Australiji: Zemlja gori, rekordi padaju u Tasmaniji, gradovi otkazali novogodišnji vatromet

Gradska skupština u Sidneju, prvom velikom gradu na svetu u koji stiže Nova godina, odobrila je vatromet, ali su vatrogasne sluzbe upozorile da bi on mogao da bude otkazan ako budu proglašeni uslovi katastrofe

  • 0
Australija požar Foto: Tanjug/AP

Visoke temperature pogodile su i Tasmaniju, australijsku državu koja je najbliža Južnom polu, koju ne karakterišu previsoke temperature.

Prema podacima Meteorološkog biroa, izmereno je rekordnih 40,8 stepeni, prenosi Rojters i dodaje da je prosečna temperatura 20 stepeni.

- Razlog što je ovoliko toplo u Tasmaniji jeste i što vetrovi donose topao vazduh - rekao je meteorolog Luk Džonston.

Inače, u Australiji je zbog požara koji danima besne otkazan novogodišnji vatromet u gradovima širom zemlje, prenosi AP. Ipak, vatrometa će biti u Sidneju.

Vatromet u Sidneju Sidnej je prvi veliki grad u koji stiže Nova godina; Foto: Tanjug/AP

Gradska skupština u Sidneju, prvom velikom gradu na svetu u koji stiže Nova godina, odobrila je vatromet, ali su vatrogasne sluzbe upozorile da bi on mogao da bude otkazan ako budu proglašeni uslovi katastrofe.

- Svet gleda u Sidnej svake godine i može da vidi našu strast, našu živost, naš uspeh - istakao je Morison, prenosi AP.

On je dodao da ne može da zamisli bolji trenutak od aktuelne krize da se svetu pokaže kaoliko je Australija pozitivna i optimistična zemlja.

Najkritičnije je u Novom Južnom Velsu gde su aktivna 43 požara, a gašenje otežava jak vetar. 

Kako piše BBC, temperatura je dostigla 40 stepeni u svim državama Australije, a najopasnije je u ponedeljak bilo u Viktoriji.

Oko 30.000 stanovnika i turista je trebalo da napusti Istočni Gipslend, popularno letovalište, ali se evakuacija sada smatra previše opasnom pošto je vatra stigla do glavnih, većih puteva.

Život je od septembra izgubilo ukupno devet osoba.

Video: Vatrogasac daje vodu ožedneloj koali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA