≫ 

Pacijentkinja zadobila opekotine u požaru tokom operacije karcinoma, pa preminula: Užas u Rumuniji

Do nesreće je došlo jer su prilikom zahvata neadekvatno su korišćeni električni skalpel i sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola

  • 4

Državljanka Rumunije stara 66 godina preminula je pošto je zadobila teške opekotine u požaru koji je izbio tokom operacije. Tom prilikom neadekvatno su korišćeni električni skalpel i sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola, objavilo je rumunsko ministarstvo zdravlja.

Pacijentkinja je preminula u nedelju uveče od opekotina zadobijenih tokom operacije 22. decembra, kada su lekari pokušavali da otklone karcinom pankreasa.

Državni sekretar rumunskog ministarstva zdravlja Horaciju Moldovan rekao je da su hirurzi morali da znaju da je zabranjeno koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola tokom operacija koje se izvode električnim skalpelom.

U dodiru skalpela sa zapaljivom materijom pacijentkinja se zapalila, napisao je na Fejsbuku advokat Emanuel Ungureanu, pozivajući se na svedočenja medicinskog osoblja bolnice u Bukureštu.

Kako je pretilo da će se požar proširiti, jedna bolničarka prosula je kantu vode na pacijentkinju kojoj je izgorelo 40 odsto tela.

Ministarstvo zdravlja je obećalo da će razjasniti taj "nesrećni incident", o kojem je navodno saznalo iz informacija u medijima.

Porodica žrtve je navela da im je medicinsko osoblje reklo da se tokom operacije dogodila "nesreća", ali im nisu otkrili pojedinosti o težini opekotina, niti njihovom uzroku.

Rumunski bolnički sistem suočen je sa zastarelom opremom i nedostatkom lekara.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    31. decembar 2019 | 02:52

    Ovi gori od nas.

  • RICINUS

    31. decembar 2019 | 06:27

    Od alkohola tesko se dobija teska opekotina obicno crvenilo ...jedino ako nije koncentrovani spiritus

  • Wien

    31. decembar 2019 | 20:30

    Ovo je jedna gnusna laz...glupost...alkohol iz dezinfekcionog sredsrva ispari za 30 sekundi a do elektroskalpela i njegove upotrebe prodje jos najmanje 5 minuta...budalastina...neko nesto sakriva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA