Srbi u SAD traže od Trampa da reaguje: "Uvedi sankcije Đukanoviću i Markoviću"

Srbi u SAD od Trampa traže sankcije Milu Đukanoviću i Dušanu Markoviću

  • 18

Srbi u SAD prikupljaju potpise za pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojem ga mole da uvede sankcije predsedniku i premijeru Crne Gore, Milu Ðukanoviću i Dušku Markoviću, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Potpisi se prikupljaju elektronskim putem na sajtu Change.org.

"Molimo vas da se založite za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori izricanjem sankcija predsedniku Milu Ðukanoviću i premijeru Dušku Markoviću, ukoliko odmah ne preduzmu korake za ukidanje kontroverznog zakona", navodi se u peticiji Srpsko-američke konferencije o liderstvu.

Ukazuje se da Trampu Zakon o međunarodnoj verskoj slobodi daje ovlašćenje da izriče sankcije onima koji te slobode krše.

Donald Tramp Srbi traže od Trampa od reaguje Foto: Tanjug/AP

U dokumentu se podseća da je Tramp u julu 2018. godine u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom s "pravom upozorio svet da je Vlada Crne Gore, bezobzirnim i neodgovornim činom, mogla da izazove sukob koji može imati implikacije na NATO".

"Oni koji su tada kritikovali, odbacivali i ismejavali vaše komentare sada ćute dok je crnogorska vlast usvojila ''Zakon o verskoj slobodi'' kojim se oduzimaju sve crkve i verska imovina sagrađena pre 1918. godine, namećući stroga ograničenja neotuđivim pravima verskih zajednica na svoje vlasništvo i bogosluženje", stoji u pismu.

Ističe se da kontroverzni novi zakon, kojem su se suprotstavile verske vođe iz celog sveta, usvojen u sred sezone Božića, nakon što je crnogorska Vlada odbila da dozvoli vreme za dijalog sa najvećom hrišćanskom zajednicom u zemlji - Istočnom pravoslavnom mitropolijom Crne Gore i primorja - i nakon što je većina opozicionih članova parlamenta uhapšena.

Podseća se da su građani, koji se protive zakonu o oduzimanju njihove verske imovine, u ogromnom broju izašli na ulice uprkos "policijskoj represiji i premlaćivanju vernika i sveštenstva".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    31. decembar 2019 | 18:26

    E, ovo je za respekt! Tramp može svašta da padne na pamet, tako da ovo nije za smeh! Samo jako!

  • Toma

    31. decembar 2019 | 17:46

    Odlicna ideja, da Tramp ODMAH UVEDE, sankcije Crnoj Gori, posebno zabrana Milu Djukanovivu ulaskom u ameriku.

  • Mux

    31. decembar 2019 | 18:04

    Pa da nije amerike ovo Milo nebi mogao ni uradit ,oni ga odrzavaju tu dje je dokle god bude ispunjavao njihove zelje I zahtjeve,u pogresnu crkvu ste usli da se molite dje su braca rusi sto oni ne zapnu malo e pa nece jer I oni znaju ko podrzava mila i nezavisnost kosova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA