≫ 

Ubijen najmoćniji iranski general, Teheran preti osvetom: U vazdušnom napadu na Irak još šest mrtvih

Amerikanci su napad na Sulejmanija izveli dronovima. Iran najavio osvetu i poslao borbene avione na granicu. Predsednik Tramp poručio da Iran nikad nije dobio rat. Analitičari kažu da su SAD ovim potezom proglasile rat Iranu. Kina poziva na uzdržanost obe strane, a SAD pozvao svoje državljane da napuste Irak

  • 81

Moćni iranski general Kasim Sulejmani (Qassem Soleimani), komadant jedinice za specijalne operacije, poginuo je u bombardovanju bagdadske vazdušne luke, objavila je iračka državna televizija. Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu "po nalogu predsednika" Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

Američki napad dronom usledio je nakon što su demonstranti u Bagdadu napali američku ambasadu i sukobili se tamo sa američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na ambasadu SAD.

Ubistvo vodećeg iranskog generala smatra se prekretnicom i najavom eskalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika veruju da je reč o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011.

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma, a ajatolah Ali Hamnei je zapretio osvetom.

23:20 Šestoro ubijenih u vazdušnom napadu severno od Bagdada u Iraku

Kako RT prenosi, meta napada bio je konvoj koji je prevozio šiitske vođe.

22: 15 Američke Demokrate: Nismo konsultovani, Tramp ne može sam da odluči o ratu sa Iranom

Lider demokratske manjine u američkom Senatu Čak Šumer istakao je danas da predsednik Donald Tramp nema ovlašćenja da uđe u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa.

- Ne treba liti suze zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, ali je predsednik Tramp trebalo da konsultuje čelnike Kongresa pre akcije američkih snaga - izjavio je lider demokratske manjine u Senatu nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku.

Čak Šumer Foto: Tanjug/ AP

On je ukazao na to da je operacija protiv Sulejmanija izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obaveštenja ili konsultacije sa Kongresom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ja sam član grupe 8, koja se uobičajeno obaveštava o operacijama ovog značaja, ali nisam obavešten - kazao je Šumer.

Dodao je da će Trampu biti potrebno odobrenje Kongresa i američkih građana i ako planira znatno povećanje trupa i potencijalna neprijateljstva u dužem period.

22:14 Tramp u prvom obraćanju posle ubistva Sulejmanija: Nisam hteo da izazovem rat

Američki predsednik Donald Tramp rekao je večeras da ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija nije izvedeno s ciljem da se izazove konflikt sa Iranom, već da bi se zaustavio rat.

- Preduzeli smo akciju da zaustavimo rat, nismo to učinili da bismo započeli rat - rekao je Tramp na Floridi u prvom obraćanju novinarima posle ubistva Sulejmanija, prenosi AP.

Donald Tramp Donald Tramp Foto: Tanjug/ AP

On je dodao da ne traži promenu režima u Iranu, ali da ta zemlja mora odmah da zaustavi upotrebu boraca iz drugih država kako bi destabilizovala svoje susede.

Naglasio je da su mete moguće osvete Irana identifikovane i da je spreman i pripremljen da preduzme bilo koju neophodnu akciju.

21:42 Lavrov osudio ubistvo Sulejmanija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom da ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kuds Kasema Sulejmanija predstavlja kršenje normi međunarodnog prava, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sergej Lavrov Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

21:40 Američke snage u Italiji kreću za Iran

Američke snage u Italiji u stanju su pripravnosti kako bi krenule u Liban, gde bi štitile američke interese na Bliskom istoku nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, izjavio je danas zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Kako prenosi AP, on je rekao da bi u Bejrut moglo da bude poslato između 130 i više od 700 vojnika.

20:50 SAD šalju 3.000 dodatnih trupa na Bliski istok

Sjedinjene Aemričke Države će poslati skoro 3.000 dodatnih trupa na Bliski istok iz predostrožnosti zbog rastućih pretnji američkim snagama u regionu, saopštili su danas zvaničnici.

Zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni naveli su da će se nove trupe pridružiti snagama od oko 750 vojnika, koji su ranije ove nedelje poslati u Kuvajt, prenosi Rojters.

19:50 Američki ministar odbrane otkazao odmor zbog straha od odmazde

Američki ministar odbrane Mark Esper otkazao je planove da kasnije ovog meseca ode na odmor usled porasta napetosti u odnosima SAD i Irana, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

U sinoćnjem napadu SAD na Bagdadu ubijen je i visoki irački vojni zvaničnik Abu Mahdi al-Muhandis.

Mark Esper Mark Esper Foto: Tanjug/AP

17:06 Asad: Kukavički potez Amerike

Predsednik Sirije Bašar al Asad napad na Sulejmanija nazvao izdajničkim i kukavičkim činom agresije.

- Boli nas i vređa vest o mučeništvu grupe vođa otpora koje je prevodio general Sulejmani usled ovog izdajničkog i kukavičkog čina agresije Amerike - rekao je Asad u poruci predsedniku Rohaniju i vrhovnom vođi Aliju Hamneiju.

16.45 Objavljen snimak napada

Iranska televizija objavila snimak u kom se vidi trenutak kada projektil udara u Sulejmanijevo vozilo. 

16:40 "U ratu ubija ko prvi udari"

Aleksandar Radić, vojni analitičar i urednik Balkanske bezbednosne mreže u kolumni za Telegraf.rs pojašnjava da je ubistvo moćnog iranskog generala Kasima Sulejmanija jasna poruka Vašingtona čitavom svetu da se volja SAD mora poštovati.

16.30 Makron: Teheran da se smiri

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je Teheranu da se uzdrži od bilo kakvih provokacija.

16:20 Katami: Vreme da se region očisti od podmuklih zveri

Savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolah Ahmad Katami zapretio je američkim trupama na Bliskom istoku i rekao da je vreme da se region očisti od podmuklih zveri.

Katami je rekao da Amerikanci više nikada neće uživati u duševnom miru nakon ubistva komandanta Sulejmanija.

- Kažem Amerikancima, posebno Trampu, osvetićemo se tako što ćemo im dnevnu svetlost promeniti u mrkli mrak - poručio je Katami.

16:10 Gutereš zabrinut

Situacija u Zalivu veoma je zabrinula generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je rekao da svet ne može da podnese još jedan rat u tom području.

- Generalni sekretar se neprekidno zalagao za deeskalaciju situacije u Zalivu - poručio je njegov portparol i dodao da sada svi svetski lideri moju da budu maksimalno suzdržani.

15:50 Radnici napuštaju naftna polja

Radnici u naftnoj industriji iz SAD napuštaju Irak nakon što je iranski general Kasim Sulejmani stradao u napadu SAD na Bagdad.

15:30 Strahuju od napada na Njujork 

O događajima u Iranu oglasila se i policijske snage Njujorka i Los Anđelesa. Iz Uprave njujorške policije su saopštili da pomno prate situaciju.

- Pratimo razvoj situacije. Iako trenutno nema verodostojnih potvrda o pretnji Njujorku, policija šalje dodatne snage na kritične lokacije u gradu. Pojačavamo oprez - navodi se u saopštenju.

Iz Uprave u Los Anđelesu su saopštili da su u kontaktu s državnim, lokalnim, federalnim i međunarodnim vlastima kako bi se informisali o mogućim pretnjama.

15:12 Tramp se ponovo oglasio na Tviteru

Američki predsednik u svom maniru nastavio da niže tvit za tvitom.

- General Sulejmani je ubio ili teško ranio na hiljade Amerikanaca i hteo je da ubio još njih, ali je uhvaćen! Bio je direktno i indirektno povezan sa ubistvima nekoliko miliona ljudi, uključujući i u ubistvo velikog broja demonstranata u Iranu. Iako Iran to nikad neće moći da prizna, Sulejmanija su mrzeli i plašili ga se. Nisu ni približno tužni kao što tvrde. Trebalo je da bude ubijen mnogo ranije - napisao je Tramp.

14.35 NATO pomno prati situaciju

NATO je u stalnom kontaktu sa vlastima SAD i pomno prati situaciju u Iraku, navodi se u saopštenju alijanse.

- Sigurnost našeg osoblja u Iraku je prioritet. Pomno pratimo događaje i preduzećemo sve mere koje su potrebne - navodi se u saopštenju.

14:15 Kako bi Iran mogao da se osveti?

Iran se, prema rečima analitičara, oseća primoranim da osveti ubistvo moćnog generala, a taj potez mogao bi da izazove novu odmazdu SAD, što može da eskalira u sveopšti rat. Koje sve "opcije" Iran ima na stolu, pogledajte ovde.

13:58 Oglasio se i Tramp

Američki predsednik oglasio se na društvenim mrežama nakon ubistva Sulejmanija i poslao nedvosmislenu poruku.

13:50 Ugroženo svetsko tržište nafte?

Cena nafte je skočila svetskim tržištima posle jačanja napetosti na Bliskom istoku nakon američke likvidacije iranskog vojnog generala, a analitičari strahuju da bi moglo doći do daljeg jačanja nestabilnosti.

13:42 Pompeo: SAD posvećene deeskalaciji

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je Vašington posvećen "deeskalaciji" nakon što je u američkom napadu u Bagdadu ubijen Kasem Sulejmani, arhitekta rastućeg uticaja iranske vojske na Bliskom istoku.

Pompeo je na Tviteru naveo da je razgovarao sa šefom britanske diplomatije Dominikom Rabom i najvišim kineskim diplomatom Jangom Ðiećijem o američkoj odluci da se eliminiše Sulejmani koji je bio komandant elitne iranske jedinice Kuds.

13:30 Posle skoka cene nafte, reaguju i berze

Nakon ubistva Sulemajnija došlo do poskupljenja zlata i srebra.

13:26 Otkriveni detalji napada na Sulejmanija

Napad dronom na Sulejmanija dogodio nedaleko od kargo zone aerodroma, pošto je Sulejmani izašao iz aviona i pridružio se Abu Mahdi al-Muhandisu, komandantu proiranskih iračkih snaga PMF i drugima u kolima. Njegovo telo pronađeno je raskomadano, a identifikovan je po prstenu koji je nosio na ruci.

Napad, Kasim Sulejmani, Teheran, protest Foto: Tanjug/AP

13:00 Netanjahu: Tramp se samo branio

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je moćni iranski general Kasim Sulejmani planirao napad na SAD te da je "Tramp imao pravo da se brani".

12:37 Demonstranti u Iranu pale američku zastavu

Nekoliko hiljada ljudi izašlo je na ulice Teherana kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog ubistva Kasima Sulejmanija. U jednom trenutku demonstranti su zgužvali, a potom i zapalili američku zastavu.

12:15 Osveta u "bliskoj budućnosti"

Vlasti u Iranu su saopštile da će odgovoriti na ubistvo Sulejmanija u bliskoj budućnosti

11:32 Sulejmanijev zamenik novi lider Kudsovih snaga

Esmail Ghani, Sulejmanijev zamenik postavljen je za novog komandanta jedinice za specijalne operacije Revolucionarne garde

11:20 Irak proteruje trupe

Poslanici u iračkom parlamentu apeluju da se hitno usvoji zakon kojim će biti omogućeno proterivanje stranih trupa se teritorije Iraka

11:15 Iran spremio lovce

Teheran je nekoliko borbenih aviona F-14 premestio na granice Irana

10:50 Bajden: Tramp ubacio dinamit u kutiju šibica

Bivši potpredsednik SAD i kandidat na predsedničkim izborima Džo Bajden smatra da će ubistvo Sulejmanija dovesti do eskalacije sukoba u već rizičnom regionu.

- Predsednik Tramp upravo je ubacio dinamit u kutiju šibica i duguje američkoj naciji objašnjenje strategije i plana kako bi se zaštitili naši vojnici i ambasada, ljudi i interesi, kod kuće i u inostranstvu, kao i naši partneri u regionu i šire - napisao je Bajden na Tviteru.

10:48 Podignuta borbena gotovost

Borbena gotovost američkih vojnika na Bliskom istoku podignuta je na najviši nivo, tvrde izvori.

10.43 Suze generala u programu uživo

Ramezan Šarifi, general Iranske revolucionarne garde, rasplakao se u programu uživo dok je najavljivao osvetu zbog ustiva Sulejmanija.

10:12 Oglasila se i Moskva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će ubistvo Kasima Sulejmanija imati za posledicu povećanje tenzija na Bliskom istoku.

- Smatramo da je Sulejmanijevo ubistvo u američkom raketnom napadu u predgrađu Bagdada avanturistički potez koji će dovesti do rastućih tenzija širom regiona - rekao je izvor iz ruskog MIP za TASS.

On je dodao da je Sulejmani odano služio u cilju zaštite iranskih nacionalnih interesa i da Rusija izražava saučešće iranskom narodu.

9:45 Državljani SAD napuštaju Irak

Ambasada SAD u Bagdadu savetovala svojim državljanima da odmah napuste Irak.

9:42 Gaze po američkoj zastavi

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani, Američka zastava Foto: Profimedia/AFP

U centru Bagdada na kolovoz položena američka zastava preko koje su iscrtane stope.

9:30 Američki vojnici stigli u Kuvajt

Nedugo nakon napada na Sulejmanija, više od 700 američkih vojnika stiglo je u Kuvajt. Nakon njihovog sletanja u bazu stiglo je saopštenje od Pentagona da je Sulejmani ubijen.

09:25 Skače cena nafte

Cene nafte su snažno uzletele na azijskom trgovanju nakon što je Pentagon potvrdio da je u noćašnjem američkom vazdušnom napadu na Bagdad ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani. Na prepodnevnom trgovanju, cene "crnog zlata" su skočile za 4 odsto da bi kasnije tokom dana ti dobici malo splasnuli.

09:18 Francuska upozorava svoje građane u Iranu 

Francuska ambasada u Teheranu pozvala je svoje građane u Iranu da se klone javnih okupljanja.

09:15 Objavljeni snimci napada

Kabinet iračkog premijera objavio je fotografije uništenog vozila u kom je bio stradao Sulejmani. Istovremeno, pojavili su se snimci napada na društvenim mrežama.

Napad, Kasim Sulejmani Uništeno Sulejmanijevo vozilo Foto: Tanjug/AP

9:12 Mahdi: Ovo je napad na Irak

Premijer Iraka Adel Abdul Mahdi rekao je da je ubistvo Sulejmanija akt agresije na Irak.

09:00 Kina poziva na uzdržanost

Kina je posle ubistva Sulejmanija saopštila da se dosledno protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i pozvala sve strane na uzdržanost.

- Kina poziva relevantne strane, naročito SAD, da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija - rekao je Dženg Šuang, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da se mir i stabilnost u regionu moraju očuvati.

8.55 Analitičari: Tramp proglasio rat

Analitičari rekli da se Trampov potez može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011.

8.42 Irak u pripravnosti

Irački šiitski imam Moktada al-Sadr naredio svojim sledbenicima da se spreme za odbranu Iraka

8.30 Najmanje 10 mrtvih

U napadu na vazdušnu luku u kom je stradao Sulejmani, poginulo je još najmanje deset osoba, među kojima je i jedan civil.

08:00 Teheran preti osvetom

Teheran preti osvetom zbog ubistva Sulejmanija. Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da će Iran ostati odlučan u nameri da se odupre Sjedinjenim Državama.

- Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti", rekao je Rohani, prenosi Rojters

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif je ubistvo Sulejmanija nazvao američkim aktom međunarodnog terorizma.

Pentagon je potvrdio da je američki predsednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Sulejmanija.

- Američka vojska je na predsednikovu zapovest donela odlučne obrambene mere kako bi zaštitila američko osoblje u inostranstvu likvidirajući generala - saopštilo je američko ministarstvo obrane.

U napadu dronovima poginuo je i  Abu Mahdi el Muhandis, zamenik komandanta proiranskog Pokreta za nacionalnu mobilizaciju, (PMF), čije su pristalice nedavno pod opsadom držale američku ambasadu u Bagdadu. Među žrtvama je, navodno, i Muhamed Rida, ključni operativac PMF-a.

Čeka se odgovor Teherana. Cena nafte skočila četiri odsto.

Nekoliko raketa ispaljenih na bagdadski aerodrom, pogodilo je kolonu automobila na teretnom terminalu, u trenutku kada su se u njima nalazili zvaničnici iranske Revolucionarne garde i proiranskog PMF-a.

Kako je javila iračka državna televizija, u eksplozijama je stradalo najmanje pet osoba, uključujući komandanta Kuda, jedinice za specijalno ratovanje Revolucionarne garde, generala Kasima Sulejmanija.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen prvi čovek Kuda, Donald Tramp je na Tviteru postavio sliku američke zastave bez komentara.

Generala Sulejmanija Amerikanci godinama smatraju ključnim operativcem Teherana u Siriji, Iraku i Libanu, te čovekom koji je sa ivice ponora izvukao režim Bašira el Asada u trenutku kada se njegova propast činila pitanjem trenutka.

Pogibiju generala Sulejmanija prva je potvrdila iračka državna televizija. Iranska agencija Fars prenele je ovu vest, navodeći da ne može da potvrdi njenu istinitost.

Napad se dogodio u trenutku povišenih tenzija sa SAD nakon što su milicije koje imaju podršku Irana napale američku ambasadu u Bagdadu pre dva dana.

Borci iračkih paravojnih grupa, naime, napali su u utorak američku ambasadu u Bagdadu a nakon što su Amerikanci nekoliko puta u nedelju napali sedište milicije i to kao odgovor na raketne napade u kojima je dan pre na severu Iraka poginuo američki privatni kooperant..

Smrt generala Sulejmanija mogla bi uzavrele odnose između Teherana i Vašingtona da pretvori u otvorene sukobe na nekoliko frontova, uključujući Persijski zaliv, Siriju i Liban.

Kasim Sulejmani važio je za bliskog saradnika iranskog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija i smatran je za mogućeg budućeg iranskog lidera. Njujorker je za generala Sulejmanija, svojevremeno, pisao da kontroliše čitav niz iranskih proksi operacija po Bliskom istoku - od Hezbolaha u Libanu, šiitskih milicija u Iraku do kurdskih snaga u Siriji.

Video: Irak: Slavlje na ulicama zbog ubistva generala iranske revolucionarne garde u amerčkom napadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    3. januar 2020 | 07:51

    bolje bi bilo da su ga pustili da izmasakrira sve u ambasadi u bagdadu kao sto je planirao.ovaj muja je bio veci zlocinac od samog bin ladina.

  • Горан

    3. januar 2020 | 09:54

    Такви кукавички напади и приличе америчкој држави,јајаре.

  • Miloje

    3. januar 2020 | 07:29

    Amerikanci nadam se da ce neko da naplati sva vasa zlodela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA