Oboreni svi rekordi: Prethodna decenija najtoplija u poslednjih 100 godina

Naša planeta postaje sve toplija. Postoji li rešenje za to?

  • 0
klimatske promene Foto: Pixabay.com

Prethodna decenija je bila druga najtoplija u poslednjih 100 godina. U prethodnoj godini, u Britaniji su oborena tri toplotna rekorda, prenosi BBC.

Doktor Mark Mekartni, predstavnik Nacionalnog klimatskog informacionog centra, tvrdi da je za sve promene kriva naša sve toplija klima.

Prošle godine je 26. februara zabeležen najtopliji dan (21,2C) ovog meseca ikada. Nakon toga, 25. jula je temperatura dostigla 38,7C stepeni celzijusa, u Kembridžu, što predstavlja najvišu izmerenu temperaturu ikada u Velikoj Britaniji.

Treći rekord je oboren kada je najviša minimalna temperatura u februaru iznosila 13,9C stepeni celzijusa. Zaključak je da je Velika Britanija u 2019. godini bila dosta toplija, vlažnija i sunčanija nego inače.

Doktor Mekartni je istakao da su se najveće klimatske promene prethodne decenije povećavale kako se decenija bližila kraju. Očekuje da će se taj trend nastaviti i da možemo očekivati ekstremno hladne, ali i ekstremno tople dane. Ne samo u Velikoj Britaniji, već i u svetu.

Britanska vlada je izjavila da su klimatske promene nacionalni prioritet i da su veoma posvećeni podizanju svesti o važnosti održavanja životne sredine. Druge države bi trebale da prate primere zemalja koje se uspešno hvataju u koštac sa klimatskim problemima.

Od 1990. godine Velika britanija je smanjila zagađivanje vazduha za 40%, dok im je ekonomija zabeležila veliki porast. Na ovogodišnjim razgovorima COP26 u Glazgovu planiraju da predstave nekoliko ideja koje bi mogle biti ključne za održavanje životne sredine.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA