≫ 

Ukrajinska ambasada povukla saopštenje o padu, Zelenski u Iran šalje tim koji će otkriti istinu

Avion se srušio dva minuta pošto je poleteo iz Teherana

  • 59

Svi putnici i članovi posade, ukupno njih 176, poginuli su kada se srušio ukrajinski Boing 737, dva minuta posle poletanja iz Teherana. Ukrajinska ambasada u Iranu ranije je saopštila da je uzrok pada letelice problem sa motorom aviona, a ne raketni napad ili terorizam. Međutim, sada je skinula to saopštenje i rekla da "komisija razjašnjava uzroke", kao i da prethodne izjave nisu zvanične. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da u sredu uveče u Iran šalje tim stručnjaka, koji će ustanoviti istinu i odgovorne za strašnu katastrofu.

Ukrajinski avion srušio se nedugo nakon što je Iran ispalio više od 20 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici. Avion, koji je poleteo za Kijev, nije proglasio uzbunu. Iranska državna televizija je objavila da su u avionu bila 32 stranca.

Iran pad ukrajinskog aviona Foto: Tanjug/AP

Pogledajte kako se odvijala situacija u Iranu i svetu iz sata u sat nakon pada ukrajinskog aviona:

16:50 Avion je izgubio kontakt sa tornjem za kontrolu vazdušnog saobraćaja, prenosi Sputnjik.

Prema poslednjim informacijama, radio veza sa avionom prekinuta je čim je avion napustio pistu.

16:40 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na Fejsbuku da njegova vlada u sredu uveče šalje tim eksperata i bezbednosnih zvaničnika u Iran, kako bi istražili pad aviona u blizini Teherana.

- Večeras naš avion sa ekspertima odlazi u Iran. Svi oni biće uključeni u istragu, identifikaciju i povratak u zemlju tela poginulih Ukrajinaca - napisao je on.

Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Dodao je da je u stalnom kontaktu sa stranim partnerima.

- Naš prioritet je da ustanovimo istinu i odgovorne za ovu strašnu katastrofu - zaključio je Zelenski.

16:30 Urednik portala "Tango Six" Petar Vojinović za Telegraf.rs kaže da je slučajnost da je do pada aviona došlo baš u trenutku iranskog napada na bazu gotovo neverovatna i objašnjava kako su mogle da nastanu rupe u olupini.

Kao i kod svake vazduhoplovne nesreće prve informacije nikada nisu precizne, niti se iz njih mogu doneti zaključci. Postoji gotovo neverovatna slučajnost da se ovo dogodilo tačno između talasa lansiranja raketa od strane Irana ka bazama u Iraku - rekao je on.

15:30 Ukrajina suspendovala sve letove u vazdušnom prostoru Irana, počevši od ponoći, 9. januara.

14:50 - Pojavile su se fotografije olupine srušenog aviona, na kojima se vidi nešto nalik rupama. 

Iran, avion, avionska nesreca Fotografija na kojoj se vidi nešto nalik rupama na trupu aviona, koja je podgrejala sumnje Foto: Profimedia

Na društvenim mrežama povela se polemika oko uzroka pada aviona, pa dok jedni tvrde da su rupe na trupu mogle da nastanu od krhotina nakon eksplozije motora, drugi ističu da su one nastale od projektila.

14:30 Ukrajinska aviokompanija "Internešnal erlajnz" saopštila je da je mogućnost greške pilota minimalna.

13:55 Iran je saopštio da neće predati snimke podataka o letu proizvođaču aviona Boingu ili SAD.

Načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh rekao je da će crne kutije biti analizirane u zemlji u kojoj se dogodila nesreća.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

Dodao je kako će Ukrajina biti deo istrage, ali je isključio učešće SAD u bilo kojoj fazi.

13:30 Ukrajinska aviokompanija "Internešnal erlajnz" (UIA) rekla je da je avion, koji se srušio u Iranu, bio "jedan od njihovih boljih aviona".

- Ništa nije bilo loše u vezi sa njim. Bio je to jedan od boljih aviona u našoj floti, a nekoliko dana pre nesreće bio je na održavanju - rekli su iz kompanije.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

Predsednik kompanije Evgenij Dikne rekao je da je avion star tri godine i bio je "u odličnom stanju" pre poslednjeg leta od Teherana do Kijeva.

13:15 Proizvođač aviona Boing rekao je da je u kontaktu sa ukrajinskom aviokompanijom i da je pored njih u ovim "teškim vremenima".

Boing je u tvitu poslao "iskrene misli" žrtvama i njihovim porodicama, rekavši da je spreman da pomogne na bilo koji način.

13:05 Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko objavio je da je danas da je posle pada ukrajinskog aviona razgovarao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom.

Pristajko je na Tviteru naveo da je sa Zarifom "dogovoreno da se koordinišu dalje akcije istražnih grupa da bi se utvrdio razlog užasne avionske nesreće", prenosi Rojters.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

12:44 Iranska državna televizija je javila da su posle pada ukrajinskog aviona pronađene dve crne kutije, a načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh je poručio da one neće biti predate "Boingu".

Neimenovani iranski zvaničnik je izjavio da su crne kutije oštećene, ali da se veruje da se podaci mogu očitati, navodi Rojters.

Istovremeno, Abedzadeh je rekao da za sada nije jasno u koju zemlju će Iran poslati crne kutije gde će podaci biti analizirani, javila je agencija Mehr, prenosi Independent.

12:40 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao na uzdržavanje od "neproverenih verzija" povodom pada ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu.

France Ukraine Peace Talks Foto: Tanjug/AP

- Sve pozivam da se uzdrže od spekulacija i iznošenja neproverenih verzija nesreće pre objave zvaničnih izveštaja - kazao je Zelenski, prenosi Tas s.

12:00 Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk rekao je na sednici za novinare da je "previše rano da se utvrdi uzrok nesreće".

- Bilo koja verzija pre službenog zaključka je samo manipulacija - rekao je Hončurak u odgovoru na pitanje o spekulacijama da je raketni udar kriv za obaranje aviona.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

11:25 Lideri zemalja EU izrazili su saučešće zbog pada aviona i pogibije 176 ljudi na njemu. Među njima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bugarski premijer Bojko Borisov, premijer Estonije, predsednik Litvanije i drugi.

11:05 Ukrajinska ambasada zamenila je saopštenje o uzrocima pada aviona, piše CNN.

Ukrajinska ambasada u Iranu razjasnila je svoje prethodno saopštenje za štampu, u kojem je isključen teroristički ili raketni napad kao uzrok avionske nesreće. U novom saopštenju kažu da se informacije o uzrocima incidenta "razjašnjavaju" i dodaju da bilo koje prethodne izjave o uzrocima pada "nisu zvanične".

-  Informacije o uzrocima nesreće aviona razjašnjava komisija. Izjave o uzrocima nesreće pre odluke navedene komisije nisu zvanične - ističe se u saopštenju.

U ranijem saopštenju na sajtu ambasade, koje je sada skinuto, prvobitno je isključen teroristički napad kao mogući uzrok pada, dodajući da preliminarne informacije sugerišu neispravnost motora.

10:20 Pad ukrajinskog aviona Boing 737, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade, peta je po redu avionska smrtonosna nesreća koja se dogodila na tlu Irana u poslednjih 10-ak godina. U njima je poginula ukupno 501 osoba, računajući i žrtve nakon pada ukrajinskog aviona Boing 737.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

10:15 Francuska aviokompanija "Er Frans" saopštila je danas da suspenduje letove nad vazdušnim prostorom Iraka i Irana posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage.

10:05 Pojedine svetske aviokompanije preusmerile su letove kako bi izbegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Australijski Kvantas saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže.

Pad aviona, Tehran Foto: Tanjug/AP

Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana.

Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbegavati vazdušni prostor Irana.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avioprevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

09:55 Ukrajinski ministar spoljnih poslova potvrdio je da je među poginulima 82 iz Irana, 63 iz Kanade, 11 iz Ukrajine, 10 iz Švedske, četiri iz Avganistana, tri iz Nemačke i isto toliko iz Ujedinjenog Kraljevstva.

- Izražavamo saučešće. Ukrajinske vlasti nastavljaju da istražuju nesreću - dodao je on.

09:50 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio tužiocima da otvore krivičnu istragu nakon rušenja aviona.

09:23 Ukrajinski Savet nacionalne bezbednosti saopštio je da je 11 ukrajinskih državljana poginulo u padu ukrajinskog aviona u Iranu, a među njima je i devet članova posade.

Istovremeno, ukrajinski "Internešnal erlajnz" je objavio da na neodređeno vreme suspenduje sve letove za Teheran. Ta kompanija je navela da je poslednja tehnička provera aviona obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi Rojters.

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

09:15 Turska je izrazila saučešće Ukrajini nakon pada aviona. Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je u sredu sa svojim ukrajinskim kolegom Vadimom Pristaikom.

Čavušoglu je izrazio saučešće zbog rušenja ukrajinskog aviona i pogibije svih putnika i članova posade.

09:02 Tri Britanca i 73 Kanađana su među 176 poginulih u padu aviona, objavio je Dejli mejlUkrajinski medij prenosi, citirajući izvor, da je u avionu bio još 71 Iranac, 15 Ukrajinaca i nekoliko drugih Evropljana.

08:38 Ukrajinska ambasada u Iranu takođe je objavila da je uzrok pada aviona problem sa motorom, a ne raketni napad ili terorizam. 

Pad aviona Teheran Iran ukrajinski avion Foto: Tanjug/AP

08: 31 Boingov portparol je rekao da je kompanija obaveštena o nesreći u Iranu i da prikuplja dodatne informacije.

08:18 Tas s navodi da su pripadnici iranske spasilačke službe pronašli "crnu kutiju" u blizini iranske prestonice i predata policijskim službama.

08:10 Ukrajinski premijer Oleksij Gončaruk je izjavio da se utvrđuje koliko je državljana Ukrajine poginulo  

08:07  Avion koji se srušio star je tri godine.

Pad aviona, Tehran Foto: Tanjug/AP

08:00 Hasan Rezeifar, generalni direktor komisije iranske organizacije za civilnu avijaciju koja istražuje avionske nesreće, rekao je da avion nije proglasio uzbunu pre pada. Iranska državna televizija je objavila da su u avionu bila 32 stranca.

07:39 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su poginuli svi putnici i članovi posade, i izrazio saučešće porodicama poginulih. On je zbog nesreće prekinuo posetu Omanu i vratio se u Kijev.

07:17 Pojavile su se i prve fotografije sa mesta gde se srušio ukrajinski Boing. Na mestu su spasioci i ekipe Hitne pomoći koji tragaju za poginulima. Olupina se pretvorila u delove. Svuda su tela i razbacane stvari putnika.

Pad aviona, Teheran Foto: Tanjug/AP

Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz izjavio je da se avion, koji je poleteo sa međunarodnog aerodroma "Imam Homeini" u iranskoj prestonici, srušio kada se zapalio jedan od motora.

- Pilot je izgubio kontrolu nad letelicom koja se srušila -  naveo je Biniaz, prenela je iranska agencija Irna.

Podaci o radarskom letu pokazali su da je avion naglo nestao nakon poletanja sa aerodroma Imam Homeini nakon poletanja nešto posle 6 sati po lokalnom vremenu.

U avionu je bilo ukupno 167 putnika i 9 članova posade.

Pir-Hosein Kolivand, šef iranske službe hitne medicinske pomoći (EMS), potvrdio je za novinsku agenciju Tasnim da su svi u avionu poginuli.

Pad aviona, Teheran Foto: Tanjug/AP

Spasilački radnici poslati su na mesto nesreće, ali nisu mogli da priđu bliže zbog vatre.

Ukrajinski Boing 737, srušio se po poletanju iz Teherana Printskrin: Youtube/ Viral Ngayon

Poslato je 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter.

Ukrajinski Boing 737, srušio se po poletanju iz Teherana Printskrin: Youtube/ Ishrion Aviation

Samo nekoliko sati ranije, iranska vojska ispalila je rakete na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo generala Kasima Sulejmanija. Kao odgovor, američke vazduhoplovne vlasti zatvorile su vazdušni prostor iznad Irana i zalivskog prostora.

Pad aviona, Teheran Foto: Tanjug/AP

Veliki deo regionalnog vazdušnog prostora očišćen je zbog iranskih raketnih udara na američke ciljeve u Iraku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snsn

    8. januar 2020 | 07:32

    Ako su amerikanci zatvorili vazdušni prostor Irana, onda su oni i srušili avion..

  • Zus

    8. januar 2020 | 10:30

    Kako neko moze da podrzava ove teroriste muslimane koji hoce da satru hriscanstvo, borili se u ratu 90tih protiv Srba u Bosni ( bas taj Sulejmani kojeg zalite proteklih dana kao da vam je rod) jel imate vi malo mozga ili vam je sve ispijeno od Zadruge i Parova.......aloooo breee.....

  • Vrscanin

    8. januar 2020 | 07:20

    Zalutala raketa ili namerno ispaljena na avion, ne verujem da je slucajnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA