≫ 

Mir na pomolu: Iran završio osvetu za ubistvo generala, ako Amerikanci ne budu delovali, neće ni oni

I Tramp je rekao da su SAD spremne za mir sa Iranom, ali je najavio i nove oštrije sankcije prema Teheranu

  • 37
Napad, Kasim Sulejmani

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Iran je završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije, rekao je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči.

- Naša akcija je bila proporcionalna ubistvu Kasima Sulejmanija. Naša akcija je završena. Ako Amerikanci ne budu vojno delovali protiv Irana, što se nas tiče, nećemo uzvratiti - rekao je Taht-Ravanči, odgovarajući na pitanje TAS S-a o reakciji Teherana na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je rekao da su SAD spremne za mir sa Iranom, ali je najavio i nove oštrije sankcije prema Teheranu.

Iranski diplomata je dodao da je Teheran postupio u skladu sa Članom 51 Povelje UN koji govori o pravu na samoodbranu.

- Ali ako odluče da deluju vojno, Iran neće imati izbora nego da odgovori - dodao je on.

Iran je izveo raketne napade na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku kao odgovor na američko ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

Gutereš ohrabren: Smirivanje tenzija između Irana i SAD

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ohrabren je znacima smirivanja konflikta između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

- Mir je najvažnija vrednost. Za mir je potrebno naporno raditi i ne smemo ga uzimati zdravo za gotovo. Svet ne može sebi da priušti još jedan rat - napisao je Gutereš na Tviteru.

Tenzije u odnosima Irana i SAD porasle su kada su američke snage 3. januara u vazdušnom napadu u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, generala elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde.

Iran je odgovorio rano juče raketiranjem dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Američki predsednik Donald Tramp se juče obratio naciji, navodeći da je SAD spremna da prihvati mir sa svima koji ga traže. Tramp je rekao i da će SAD odmah uvesti nove sankcije Iranu kao odgovor na raketni napad na dve američke baze u Iraku.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. januar 2020 | 09:53

    Očigledno da je i Iranska vlada bila u dogovoru sa amerikom da se ubije general nije ni njima odgovarao bio je iznad države a ovo raketiranje američkih baza je smešno to je samo mazanje očiju običnim irancima .Sve je to prljava politika !

  • Mile

    9. januar 2020 | 08:18

    Haha kakva priča, kao u bajci 1001 noći, tolika frka a sada kao osvetili se, sada sankcije, skok cene nafte... I svi zadovoljni, ovi zgrnuse pare, nema rata....

  • ratar

    9. januar 2020 | 08:42

    Svi se plase mocne Amerike!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA