"Nagrada za dostojanstvo": Džulijanu Asanžu Katalonci dodelili priznanje

Objavljena u petak, nagrada prepoznaje njegove napore da ispravi pogrešno izveštavanje o događajima i obezbedi ažuriranje video zapisa u svetu mirnih katalonskih demonstracija i brutalno postupanje španske policije

  • 0

Uprkos tome što je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u jednom od najstrože čuvanih zatvora Belmarš u Velikoj Britaniji, to ga nije sprečilo da postane dobitnik jedne nagrade.

Naime, njega je jedna katalonska komisija nagradila Nagradom za dostojanstvo za 2019. godinu za njegovu borbu u podizanju svesti širom sveta o Kataloniji i njenoj borbi za nezavisnost 2017. godine.

Objavljena u petak, nagrada prepoznaje njegove napore da ispravi pogrešno izveštavanje o događajima i obezbedi ažuriranje video zapisa u svetu mirnih katalonskih demonstracija i brutalno postupanje španske policije.

Takođe je prihvaćen savet Asanža koji je dao Kataloncima o tome kako da koriste aplikacije kako bi izbegli njihovo gašenje od strane španske vlade.

Ova nagrada prvi put je dodeljena 2002. i od tada se simbolično nagrađuju ljudi i organizacije, borci za zaštitu ljudskih prava.

Asanž je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu. Uhapšen je prošle godine.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA