NASA upozorava: Dim iz Australije će uskoro napraviti pun krug oko Zemlje

Stotine šumskih požara izbilo je u Australiji što je dovelo do smrti 28 osoba i uništavanja više od 2.000 domova. Procenjuje se da je uginulo više od milijardu životinja

  • 2
Australija požar, dim se vidi iz svemira Foto: Tanjug/AP

Dim iz ogromnih požara koji haraju Australijom uskoro će obići pun krug oko Zemlje i vratiti se tamo odakle je krenuo, saopštila je NASA.

Masivni požari koji haraju mesecima pustoše istočnu obalu Australije, a doveli su do širenja dima širom Pacifika. NASA je saopštila da je oko Nove godine taj dim stigao do Južne Amerike i da je do 8. januara već obišao polovinu planete.

- Očekuje se da će dim napraviti najmanje jedan pun krug oko Zemlje - saopštila je agencija.

Stotine šumskih požara izbilo je u Australiji što je dovelo do smrti 28 osoba i uništavanja više od 2.000 domova. Procenjuje se da je uginulo više od milijardu životinja.

Eksperti navode da je intenzitet požara bio nepredvidiv i da su razlog za to klimatske promene.

Australija požar, dim se vidi iz svemira Foto: Tanjug/AP

Kako je dim proputovao svet?

NASA je navela da su nedavni požari bili toliko veliki da su proizveli nebično veliki broj "pirocumulonimbusovih događaja", odnosno grmljavinskih oluja izazvanih vetrom.

Ovo je dim odnelo u stratosferu, na rekordne vidine od 17,7 kilometara.

- Jednom kada je u stratosferi, dim može da putuje hiljadama kilometara dalje, menjajući tako atmosferske uslove na globalnom nivou - navela je NASA.

Agencija je takođe navela da je proučavala uticaj dima na atmosferu i to da li on utiče na hlađenje ili grejanje.

NASA je primetila da je dim promenio boju neba u Južnoj Americi i dramtično uticao na Novi Zeland, gde je bilo problema za zagađenošću vazduha, a doveo je do toga da potamni sneg na planinama.

Veliki australijski gradovi kao što su Sidnej, Melburn, Kanbera i Adelaid su takođe imali izuzetno loš kvalitet vazduha zbog dima.

Da podsetimo, u Australiji i dalje bukti oko 100 požara na istoku zemlje, ipak meteorolozi prognoziraju kiše, te se svi nadaju da će to pomoći naporima vatrogasaca.

Video: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Požari ubili više stotina miliona životinja, trupla leže kraj puteva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA