≫ 

Haos u tri države zbog snega: Lavine i poplave odnele 110 života u Indiji, Pakistanu i Avganistanu

Rojters prenosi da je najmanje 57 osoba poginulo u lavinama u pokrajini Kašmir

  • 0
Kašmir sneg Foto: Tanjug/AP

Lavine, kiše i poplave odnele su više od 110 ljudskih života u Pakistanu, Indiji i Avganistanu u poslednje dve nedelje, objavile su danas vlasti tih zemalja, prenose agencije.

Najviše poginulih u Pakistanu

Najmanje 75 ljudi je poginulo, a desetine drugih je povređeno u Pakistanu gde se mnogi vode kao nestali, rekli su zvaničnici na koje se poziva AFP.

Rojters prenosi da je najmanje 57 osoba poginulo u lavinama u pokrajini Kašmir.

Samo u dolini Nelum lavine su uzele najmanje 19 života, a izazvane su obilnim kišama koje su pokrenule klizišta i odrone, rekli su pakistanski zvaničnici. Mnoge ljude vode kao nestali i strahuje se da će broj mrtvih da raste, rekao je jedan zvaničnik.

Kašmir sneg Foto: Tanjug/AP

Očekuje se pogoršanje vremena

U susednoj Indiji, najmanje deset osoba je poginulo je u nekoliko lavina koje su pogodile indijski deo te pokrajine koju dele dve zemlje.

Policijski zvaničnik je rekao da je pet vojnika među deset poginulih na granici između Indije i Pakistana. To područje jedno je od onih s najviše raspoređenih vojnika na svetu jer se vojske dve države decenijama spore oko teritorija. Kašmir je podeljen između Indije i Pakistana otkako su te države stekle nezavisnost 1947. i na toj granici su unijene hiljade ljudi.

Meteorolozi predviđaju da će se vremenski uslovi pogoršati narednih dana.

Kašmir Lavine Foto: Tanjug/AP

Rojters prenosi da je u jugozapadnoj pakistanskoj pokrajini Balučistan obilni sneg uništio nekoliko kuća u planinskom području i usmrtio 17 osoba.

Ključne saobraćajnice koje povezuju Pakistan i Avganistan blokirane su zbog obilnog snega, zbog čega su otkazani prevozi robe za Avganistan.

Zbog hladnoće i obilnog snega poginulo je 39 oosba u šest pokrajina u Avganistanu u poslednje dve nedelje, objavio je portparol kancelarije za upravljanje prirodnim katastrofama u glavnom gradu Kabulu.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA